Sote-uudistus on jälleen ollut päivänpolitiikan pääkeskustelunaiheena sosiaali- ja terveysvaliokunnan aloitettua uudistuskokonaisuuden käsittelyn.

-Maan hallitus ottaa suurin riskin omalla toiminnallaan. Suomessa tehdään tällä hetkellä historiallisen suurta hallintouudistusta. On vastuutonta hallitukselta päättää olla kuuntelematta lisää asiantuntijoita valiokuntakäsittelyssä. Me puhumme perustuslaillisista ongelmista terveyspalveluihin liittyvässä uudistuksessa. Siinä tulisi olla erittäin tarkka, toteaa inkoolainen kansanedustajaehdokas Henrik Wickström (r.).

Wickström toimii itse Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtajana Inkoossa, joten hän on seurannut sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä myös kunnan näkökulmasta.

-Uudellamaalla on vielä paljon kysymysmerkkejä koskien itse uudistusta. Uudellamaalla on omat ominaispiirteensä, joita uudistuksessa ei olla huomioitu. Demokratiavaje, kielellisten oikeuksien toteutuminen ja palvelujen saatavuus monimuotoisessa maakunnassa ovat vielä avoimia kysymyksiä, sanoo Wickström.

Wickström ei itse pidä nykyisestä sote- ja maakuntamallista. Hän pelkää sen lisäävän byrokratiaa. Hän ei myöskään pidä nykyistä valinnanvapausmallia hyvänä. Wickström huomauttaa, että maakunnalla eli julkisella sektorilla on viime kädessä palvelun järjestämisvastuu, mikä voi tuottaa haasteita.

Wickström muistuttaa myös siitä, että Tanskassa päätettiin alkuvuonna luopua ns. maakuntamallista, juuri mm. lisääntyneen byrokratian vuoksi.

-Kyseessä on ihmisten terveys ja hyvinvointi. Sen vuoksi on tärkeätä, että tällaiset uudistukset tehdään huolellisesti ja huomioidaan virheet, jotka lakikokonaisuudessa ovat. Se, minkä taakseen jättää, edestään löytää. Sama pätee sote-paketin haasteiden suhteen, päättää Wickström.