Viime viikonloppuna olin äärimmäisen onnellinen. Aurinko paistoi ja luonnossa, puistoissa sekä kaduilla ulkoilemassa pystyi näkemään silminnähden iloisia ihmisiä, joiden katseessa hehkui toivo. Kesä tuntui näköpiirissä ja koronatilanne oli kääntynyt parempaan päin. Nämä hyvät uutiset näkyivät konkreettisesti ihmisten kasvoilla.

Tilanne ei ole vielä ohi ja koronan kurissa pitäminen vaatii meiltä kaikilta edelleen rajoitusten ja suositusten noudattamista. Mitä nopeammin tautitilanne saadaan kuriin sen nopeammin pääsevät yhteiskunnnan rattaat jälleen pyörimään.

Vaikka korona ei ihan lähitulevaisuudessa tulekaan olemaan ohi, on jo nyt mietittävä tulevaa. Korona on jättänyt ison vaurion yhteiskuntaamme ; mielenterveys- ja oppimisongelmat ovat lisääntyneet, työttömyys on kasvussa ja monen eri alan yrityksen on kamppailtava olemassa olostaan. 

Maan hallitus on ruvennut laatimaan ns. Exit-strategiaa Suomelle, jonka toivotaan olevan tiekartta sille, miten yhteiskuntaa avataan vastuullisesti koronatilanne huomioon ottaen. Tuon suunnitelman laatiminen ei ole helppo asia ja se tulee vaatimaan paljon tasapainottelua eri intressien välillä. Selkeä ja johdonmukainen suunnitelma on kuitenkin tärkeä toivoa herättävä linjaus monelle alalle.

Yksi eniten kärsineistä aloista koronan keskellä on kulttuuri- ja tapahtuma-ala. Vaikka ala itsessään on kärsinyt paljon, on alan ahdingolla ollut myös paljon negatiivisia vaikutuksia monelle muulle alalle kuten esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalle. 

Itse uskon, että kulttuuri tulee lähitulevaisuudessa kokemaan todellisen renessanssivaiheen ja uskon, että tästä voisimme myös Länsi-Uudellamaalla hyötyä.

Länsi-Uusimaa on todellinen kulttuurialue. Meiltä löytyy kesäteattereita, konsertteja, ruokatapahtumia jne. Tarjonta on lähes rajatonta ja siitä saamme kiittää vahvaa yhdistys- ja yrityskenttäämme, koostuen rohkeista vapaaehtoisista ja taiteilijoita, jotka luovat meille kaikille unohtumattomia elämyksiä. Kiitos teille kaikille tästä tekemästänne työstä!

Kulttuuri- ja yhdistysväki on joutunut kuitenkin pitkälti pistämään toimintansa kokonaan jäihin. Kulttuuritapahtumien järjestäminen verkossa ei ole lainkaan sama asia kuin ”in real life”. Nämä tapahtumat ja niiden vetovoimahan pitkälti perustuu eri ihmisten välillä käytävään vuorovaikutukseen.


”Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta kannustan kaikkia kuntia nyt miettimään, miten kunta voi vahvistaa omaa elinvoimaisuuttaan eri tapahtumien kautta.”

Pidän aina erikoisena sitä, kun kulttuurin ja urheilun arvoa yhteiskunnassa vähätellään. On kuitenkin todettava, että esim. yksi kulttuuritapahtuma voi itsessään moninkertaistaa yhden yrityksen tai ravintolan myyntitulon. Tästä yksi hyvä esimerkki on Inkoonpäivä Inkoossa, joka on yleensä Inkoon keskustassa toimivien kahviloiden ja ravintoloiden paras myyntipäivä. Kulttuurilla on myös positiivisia vaikutuksia ihmisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin.

Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta kannustan kaikkia kuntia nyt miettimään, miten kunta voi vahvistaa omaa elinvoimaisuuttaan eri tapahtumien kautta. Länsi-Uudellamaalla on jo hyvät puitteet tapahtumille ja uusia syntyy. Näin ollen on tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä tapahtumakentän, yritysten ja yhdistysten sekä kunnan välillä. Tärkeintä on, ettei mikään toimija ”mene polvilleen” koronan vuoksi.

Kulttuuri luo elämää ja dynamiikkaa kuntiin ja se tukee kokonaisvaltaisesti kuntien kehitystä ja elinvoimaisuutta. Tapahtumilla on positiivinen vaikutus myös ihmisten hyvinvointiin. Kun yhteiskuntaa taas jälleenrakennetaan koronan jälkeen, emme saa unohtaa kulttuurin voimaa.

Henrik Wickström
RKP:n varapuheenjohtaja
Kunnanhallituksen pj. 
Inkoon kunta