Olemme joutuneet elämään jo vuoden päivät koronavirusepidemian ehdoilla. Kulunut reilu vuosi on ollut meille kaikille ja raskas. Epidemia on jättänyt jälkensä tänne Länsi-Uudellemaallekin.

Tässä kolumnissani haluan paneutua yhteen koronavirusaikana vahvistuneeseen trendiin, joka on monipaikkaisuuden yleistyminen. Vaikka jo ennen koronavirusepidemiaakin moni pyrki tekemään etätöitä, oli monella työpaikalla etätyö vielä suhteellisen uusi nimike, jota myös hieman vierastettiin. Muutamassa päivässä viime maaliskuussa etätyö ”löi läpi” ja muodostui osaksi monen suomalaisen arkea.

On syytä miettiä, mitä vaikutuksia tällä on yhteiskunnallemme? Jos ihmiset viettävät vapaammin pitempiä jaksoja eri paikkakunnilla, on syytä miettiä, miten yhteiskunta muovautuu tukemaan tällaista elämäntyyliä.

Yksi keskeinen kysymys on kuntalaisuuden määritteleminen. Suomessa on tehty muutamia selvityksiä kaksoiskuntalaisuuteen liittyen. Yleensä mökkipaikkakunnat kannattavat kaksoiskuntalaisuutta ja isommat kaupungit puolestaan vastustavat. Kaksoiskuntalaisuus on tähän asti eri selvityksissä törmännyt juridisiin ja perustuslaillisiin ongelmiin.

Viro on ollut omalta osaltaan tässä edelläkävijä ja lanseerannut ns. e-kuntalaisuuden, joka helpottaa asiointia paikallisten viranomaisten kanssa. Ehkä tämä malli rantautuu tulevina vuosina Suomeenkin. Poliittisesti moni puolue kannattaa kuntavaaliohjelmassaan kaksoiskuntalaisuuden selvittämistä, edustamani RKP mukaan lukien.


”Inkoon asukasluku on ollut alkuvuonna kasvussa. Se on hieno asia ja varmaan osa kasvusta selittyy juuri monipaikkaisuuden ja etätyön yleistymisellä. ”

Inkoolle ja myös muulle Länsi-Uudellemaalle uskon lisääntyneen monipaikkaisuuden olevan mahdollisuus. Moni inkoolainen tekee jo tällä hetkellä sellaista työtä, jota voi tehdä etänä. Etätyö vaatii hyvät verkkoyhteydet ja niiden kehittämistä Inkoossa on edistettävä. Hyvät peruspalvelut, viihtyisä ympäristö sekä harrastusmahdollisuudet ovat myös tärkeitä. PK-seudun läheisyys sekä vahvasti kehittyneet joukkoliikenneyhteydet tekevät Inkoosta kiinnostavan.

On syytä lisäksi muistaa, ettei etätyö sovi kaikille. Monelle vuorotyöläiselle, palvelu- ja hoitoalan ammattilaiselle etätyö ei ole vaihtoehto. Erilaisia työmuotoja ei tulisi laittaa vastakkain, mutta tosiaan aina muistettava, että etätyö ei sovellu kaikille.

Uskon vahvasti siihen, että moni enenevässä määrin haluaa voivansa yhdistää elämän esim. Punavuoren ja Inkoon saariston tai maaseudun välillä. On kuitenkin tärkeää miettiä, miten molemmat paikkakunnat ja alueet tästä hyötyisivät. Lisääntynyt ostovoima tukee yrityksiä ja palveluita ja lisääntynyt ihmisvilinä luo dynamiikkaa.

Inkoon asukasluku on ollut alkuvuonna kasvussa. Se on hieno asia ja varmaan osa kasvusta selittyy juuri monipaikkaisuuden ja etätyön yleistymisellä.

Itse uskon, että koronan laantumisen jälkeen moni haikailee mahdollisesti takaisin palveluiden ääreen kaupunkikeskuksiin. Juuri tästä syystä kunnissa on huolehdittava kaikkien palveluista, niin nykyisten kuin myös uusien asukkaiden.

Olen useasti todennut, että kuntaa on aina syytä kehittää, mutta omia perinteitä ja identiteettiä ei saa unohtaa. Se toimii myös parhaiten uusien asukkaiden houkuttelemisessa. Vahvat juuret ja siivet toimivat parhaiten uusien asukkaiden houkuttelemiseksi.

Henrik Wickström

RKP:n varapuheenjohtaja & Inkoon kunnanhallituksen pj.
Kuntavaaliehdokas Inkoossa

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 8.5.2021