Eurovaalit käydään tulevan viikon sunnuntaina 26. toukokuuta. Vaalien ennakkoäänestys päättyi kuluneen viikon tiistaina.

-Tunnelma vaalikentällä on ollut erittäin hyvä. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita EU-vaaleista, mikä on hyvä. Kyseessä ovat kuitenkin tärkeät vaalit, sanoo eurovaaliehdokas Henrik Wickström (r.).

Wickström toivoo, että ihmiset lähtevät vaalipäivänä vaaliuurnille. Hän painottaa kansainvälisen yhteistyön merkitystä.

-Euroopassa on paljon isoja kysymyksiä ja haasteita ratkottavana, joihin meidän tulisi löytää ratkaisuja kansainvälisellä tasolla. Ilmastonmuutos ja maahanmuutto ovat asioita, joita tulee käsitellä eritoten kansainvälisellä tasolla, sanoo Wickström.

Wickströmin kärkiteemoja näissä vaaleissa ovat inhimillinen Eurooppa, yrittäjyys, innovaatiot ja talous sekä ilmastonmuutoksen pysäyttäminen.

-Minä toivon, että me EU-tasolla saamme löydettyä ratkaisuja mm. ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. On tärkeää, että löydämme yhteisen tavoitetilan ja tavoitteiden toteuttamiseen yhteiset konkreettiset toimenpiteet, sanoo Wickström.

Wickström toivoo myös, että EU kehittää edelleen omia sisämarkkinoitaan sekä panostaa tutkimukseen. Myös talouspolitiikan tulee olla kestävällä pohjalla ja yhteisiä pelisääntöjä talouden pidossa tulee noudattaa.

Wickström sanoo, että hän on huolissaan oikeistopopulistien vahvasta noususta Euroopassa sekä kyseisten ryhmittymien mahdollisesta vahvasta asemasta Euroopassa.

-Eurooppalaisen yhteistyön kautta olemme saaneet paljon hyvää aikaan. EU:n ideana oli alun perin rauhan takaaminen Euroopassa ja siinä se on onnistunut oivallisesti. EU:ssa on kuitenkin uudistettavaa ja siihen tarvitsemme päättäjiä, jotka voivat tehdä yhteistyötä sanoo Wickström.

-Minä toivon myös, että EU:n sisällä yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan. Esim. Unkarissa on rajoitettu lehdistönvapautta, mikä on toimimista vastaan eurooppalaisia arvoja. Näiden rikkomisesta tulisi antaa sanktioita, sanoo Wickström.

Wickström ei halua lähteä spekuloimaan sunnuntain lopputulosta. Wickströmin on uumoiltu kärkkyvän RKP:n listoilla kärkisijoja.

-Valta on nyt äänestäjillä eli kansalla. Tunnelma kentällä on ollut hyvä ja sunnuntaina on jännittävää nähdä, mihin se riittää, toteaa Wickström.

Artikkeli on julkaistu lehdessä Kirkkonummen sanomat 23.5.2019.