Puhelimeni soi taskussa. Näyttöruutuni välkkyy siten, että Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman soittaa. Vastaan puhelimeen ja ehdin lyhyesti tuttuun tyyliini tervehtiä häntä kunnes hän keskeyttää minut – olemme myyneet kolme omakotitalotonttia!

Tämä voi kuulostaa hullunkuriselta, mutta tämä puhelu sai minut todella onnelliseksi pari viikkoa sitten. Inkoossa emme ole kunnan puolesta myyneet tontin tonttia, joten kolme myytyä omakotitalotonttia viikossa tuntui lähes ihmeeltä.

Mutta, mistä tämä kertoo? Oliko tämä sattuma vai jonkin uuden trendin alku?

Koronakevään varjossa olemme voineet lukea uutisia siitä, että ihmiset tällä hetkellä hamstraavat kesäksi kesämökkejä sekä muita vapaa-ajanasuntoja. Suomen kiinteistövälittäjä ry:n tilastojen mukaan kiinnostus myös kehyskuntia kohtaan on lisääntynyt. Jo ennen Koronakriisiä oli havaittavissa ns. citymaalaisuuden ihanteen olevan kasvussa.

Olemme myös Inkoossa reagoineet tähän. Jo aiemmin talvella päivitimme omakotitalotonttien hinnat. Olemme myös mahdollistamassa uuden kerrostalohankkeen Inkoon keskustassa Inkoonranta-hankkeen lisäksi. Uusia kehittämisalueita tarkastellaan koko ajan.

Kunta on myös päivittänyt visuaalisen ilmeensä, joka julkaistaan lähiviikkoina. Samalla tulemme panostamaan markkinointiin. Joukkoliikennettä pyritään myös edelleen kehittämään, vaikka matkustajamäärät hetkellisesti ovat olleetkin laskussa Koronakriisin vuoksi.

Tulevana syksynä on yksi asia, joka tulee olemaan jokaisen kunnan keskeinen asia ja se on talous. Inkoossa joudumme myös tekemään tarkkaa taloudellista puntarointia, jotta saamme ensi vuoden talousarvion tasapainoon. Emme kuitenkaan mielestäni tässä kohtaa saa unohtaa panostaa kunnan kehittämiseen mm. juuri liittyen palveluiden kehittämiseen sekä elinkeinoelämän toimintaedellytysten ja kunnan elinvoiman vahvistamiseen. Juuri näinä aikoina emme saa unohtaa luoda toivoa ja uskoa tulevaisuuteen.

Itse uskon myös, että Inkoolla tulee olemaan hyvät mahdollisuudet kasvuun lisääntyneen etätyön vuoksi. Inkoon upea luonto, meri ja hyvät palvelut soveltuvat vallan mainiosti etätyötä suosivalle perheelle. Läheisyys pk-seutuun on juuri tässä tärkeä samoin kuin toimivat verkkoyhteydet.

On kiinnostavaa nähdä, jäikö tämä kolmen tontin myyntisuora yhden viikon ihmeeksi vai alkoiko tästä uusi trendi. Itse uskon, että Inkoolla on kaikki edellytykset sille, että tästä tulee jonkinlainen trendi. Ainakin olemme osoittaneet, että aktiivinen toimintamme viime vuosina rupeaa nyt hieman tuottamaan tulosta.

Haluan lopuksi omasta puolestani toivottaa kaikille lehden lukijoille oikein nautinnollista kesää! Suosikaa paikallismatkailua ja huomioikaa kaikki viranomaisten suositukset Koronaviruksen pysäyttämiseksi. Tervetuloa myös käymään Etelä-Suomen helmessä – eli Inkoossa.


Henrik Wickström

RKP:n varapuheenjohtaja
Kunnanhallituksen pj.
Inkoon kunta

Kolumni on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehden verkkosivuilla 10.6.2020. Teksti julkaistaan paperilehdessä 11.6.2020.