Kuten aina,  kesä on jälleen mennyt kuin siivillä. Kesä 2020 tulee myös jäämään muistiin poikkeuksellisena kesänä, jota vietettiin Koronavirusepidemian ehdoilla. 

Vaikka kesää on vielä muutamia päiviä jäljellä,  on kunnissa palattu jälleen toden teolla arkeen. Voi myös todeta, että kunnissa on palattu jälleen uudenlaiseen arkeen  juuri Koronaviruksesta johtuen, joka on viime päivinä ikäväksemme jälleen ruvennut nostamaan päätään.

On paljon meistä kiinni, miten virus maassamme etenee. Uskon, että syksyllä tulemme elämään hyvin vaihtelevaa virusaikaa. On toivottavaa, että me kaikki noudatamme erityistä varovaisuutta siten, ettei virus pääsisi leviämään. 

Inkoossa tilanne Koronatartuntojen suhteen on ollut hyvä, josta olen kiitollinen kaikille inkoolaisille. Uusia todettuja tartuntoja ei viimeisten viikkojen eikä edellisten kuukausien aikana ole vahvistettu. Tarkkana on kuitenkin vastaisuudessakin oltava.

Kunnan pandemiaryhmä seuraa tilannetta päivittäin ja se on myös valmis toimimaan ripeästikin tilanteen muuttuessa ja niin vaatiessa. 

Koronatilanne vaikuttaa myös monella muulla tavalla kunnan sekä kuntalaisten elämään ja hyvinvointiin. Kouluissa on erityisjärjestelyitä, turhia kokouksia ja kohtaamisia on syytä edelleen välttää ja myös erilaiset sosiaaliset haasteet ovat lisääntyneet. Kuntien on juuri nyt tarjottava turvaa ja vakautta ihmisille. 

Yksi tämän syksyn keskeisimmistä kuntapoliittisista kysymyksistä Suomessa liittyy varmaankin kuntatalouteen. Suomen kuntatalous oli yleisesti huonolla tasolla jo ennen Koronakriisiä, ja kyseinen kriisi on vaikeuttanut tilannetta entisestään.

Tämä vaikuttaa myös Inkooseen, vaikka taloudellinen pohjamme on vakaa suhteellisen suuren kumulatiivisen ylijäämän ansiosta. Vastuullinen talouspolitiikka tulee syksyn budjettineuvotteluissa vaatimaan tarkkaa priorisointia Inkoon päättäjiltä. 

Mielestäni on erittäin tärkeää, että maan hallituksessa ymmärretään kuntien ahdinko. Näin ollen  hallituksen on tarkkaan mietittävä, mitä lisätehtäviä se antaa kunnille ensi vuonna – vai voisiko joitain uudistuksia lykätä edes vuodella eteenpäin? Mielestäni ei ole järkevää lisätä kuntien tehtäviä, mikäli sitä ei kunnolla rahoituksessa huomioida. Muuten moni uudistus uhkaa jäädä torsoksi, mikä on huono asia ihmisten palveluiden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. 

On myös hyvä muistaa, että kunnan kehittämistä on tehtävä muutamien vuosien aikajänteellä, ei vuosi kerrallaan.   

Vaikka kunnilla on haastavat ajat edessä, uskon vahvasti Inkoon menestyksen edellytyksiin tässäkin tilanteessa. Inkoonranta-alueen ennakkomarkkinointi alkoi kesällä, olemme saaneet lisättyä joukkoliikenneyhteyksiämme ja kunnan omakotitalotonttien myynti on kasvussa. Inkoonportti -yritysalue saadaan myös valmiiksi syksyn aikana ja samalla toivomme saavamme Inkoon syväsataman alueen kaavoituskokonaisuuden valmiiksi loppuvuonna, joka mahdollistaisi mm. Fortumin kehityshankkeet alueella. 

Inkoossa on paljon hyvää pöhinää, josta mielestäni on nyt pidettävä kiinni. Olemme kaikki voineet huomata myös uutisista, että kiinnostus kaupunkikeskusten ulkopuolelle muuttamiseen on myös kasvussa. Inkoo tarjoaa upeat puitteet luonnon ja meren ääressä etätyö tekemiselle, joka myös on kasvussa. Nämä trendimuutokset luovat Inkoolle loistavat kehitysmahdollisuudet. Siihen meidän on myös kuntana panostettava. 

Yksi tärkeimmistä asioista minulle poliitikkona on luoda uskoa tulevaan, myös haastavissa paikoissa. Juuri tähän meidän kuntapäättäjien sekä viranhaltijoiden on pyrittävä. Me elämme haastavia aikoja, joita emme ole moniin vuosiin kokeneet. Vastuullinen tulevaisuuspolitiikka on tärkeää. On myös hyvä muistaa, että kunnan kehittämistä on tehtävä muutamien vuosien aikajänteellä, ei vuosi kerrallaan.   

 

Kolumni on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 21.8.2020.

 

Ajankohtaisia kuulumisiani voit lukea Facebook-sivullani: https://www.facebook.com/wickstrom2019