Hiljaiset ja tyhjät kadut jäävät taakseni kävellessäni yliopistosta kohti Kamppia. Autioitunut pääkaupunki ei syki niin kuin tapana on, kun istahdan bussiin. Olotila on absurdi. Vaistoan huolen ja kysymysmerkit ilmapiirissä ympärilläni. 

Vain muutama minuutti sitten pääministeri Sanna Marin oli päättänyt julistaa poikkeustilan Suomeen. Sotien jälkeen vastaavanlaista lakia ei olla kertaakaan Suomessa otettu käyttöön. Se on viesti tilanteen vakavuudesta, jota kohtaan meidän kaikkien on oltava nöyriä. Koulut sulkevat ovensa, ulkona liikkumista ja kokoontumisia rajoitetaan ja rajamme sulkeutuvat. Nämä ovat kovia päätöksiä, jotka rajoittavat Suomen perustuslaissa jokaiselle Suomen kansalaiselle myönnettyjä perusoikeuksia. Tämä kuitenkin tehdään meidän kaikkien suojelemiseksi. 

 Kunnilla on tärkeä tehtävä tällä hetkellä peruspalveluiden järjestämisessä ja näin ollen moni hallituksen päättämä linjaus toteutetaan kuntien toimesta. Inkoossa olemme päättäneet noudattaa tarkkaan niitä ohjeita, joita maan hallitus sekä toimivaltaiset viranomaiset linjaavat. Kuntamme johtoryhmä seuraa päivittäin tilanteen kehittymistä. Kunta on valmis tekemään nopeitakin ratkaisuja, mikäli tilanne näin vaatii. Pääasiana on kuntalaisten terveys ja hyvinvointi. 

 Inkoossa päätöksenteko jatkuu mahdollisimman normaalisti, mutta tulemme siirtämään päätöksenteon kokonaan pääosin digitaaliseksi. Tämä siitä syystä, että haluamme välttyä turhilta ihmiskontakteilta. Meillä on kuitenkin vastuu siitä, että päätöksenteko toimii, jotta voimme varmistaa kuntalaisten palveluiden toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa.

Joudumme elämään nyt mukavuusalueemme ulkopuolella sekä muuttamaan toimintatapojamme, mikä voi tuntua haastavalta. Toistemme ja oman terveytemme ja hyvinvoinnin kannalta tämä on kuitenkin tässä tilanteessa välttämätöntä. Lähimmäisen rakkaus ja myötätunto on nyt sitä, että minimoi turhat riskit. Samalla jokaisen meistä on hyvä miettiä, mikäli voisi tehdä jotain auttaakseen jotakuta toista oman lähipiirinsä ulkopuolella.

Ympäri Suomea on aloitettu monia apurinkejä, mikä on hieno ele. On hyvä myös pitää yhteyttä ikäihmisiin digitaalisten viestimien kautta. Näin pidämme huolen siitä, ettei kukaan jää ulkopuoliseksi ja syrjäydy tässä vaikeassa tilanteessa. Myötätuntoa ja yhteisvastuuta tarvitaan nyt. 

Meillä kaikilla pyörii varmaan monenlaisia ajatuksia päässä tähän tilanteeseen liittyen. Itse olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja yleensä ammennan sieltä apuja myös nykymaailman ymmärtämiseen. Vuoden 2000-jälkeen maailmaa on kohdannut moni erilainen virus. Korona-pandemia on kuitenkin tähän asti eniten levinnyt virus. Nyt kohtaamme toisenlaisen ajanjakson, joka tulee jättämään jälkeensä jäljen, josta meidän on myös otettava opiksi. Tämänkin yli tulemme selviämään yhteisönä. 

 Tilanne on eskaloitunut erittäin nopeasti. Korona-pandemialla tulee olemaan paljon vaikutuksia moneen eri sektoriin yhteiskunnassamme. Elinkeinoelämälle tämä on kova takaisku. Mm. moni pk-yrittäjä sinnittelee nyt toden teolla. Tulevaisuus on epävarma. Tämän vuoksi kannustan kaikkia suosimaan paikallista tarjontaa sekä käyttämään mahdollisuuksien mukaan paikallisia palveluita, jotta yritysten toimintaedellytykset säilyvät.

On hienoa, että hallitus on päättänyt lähteä tukemaan yrityksiä tässä haastavassa tilanteessa. Taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan moniulotteiset, mikä toki tulee tarkoittamaan haasteita. Nyt kuitenkin ihmisten terveys on tärkein prioriteetti. 

 Haluan omasta puolestani lähettää voimia kaikille heille, jotka päivittäin menevät töihin riskeistä huolimatta huolehtimaan siitä, että yhteiskuntamme toimii. Suomi on hyvinvointivaltio ja meillä on yksi maailman parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä. Olen vakuuttunut, että me selviämme tästä – yhdessä. Yhteiskunta näyttää vahvuutensa siinä, miten se huolehtii heikoimmistaan ja miten se hoitaa poikkeuksellisuudet.

 Tämän tilanteen hoitaminen vaatii meidän jokaisen panoksen. Nyt meidän tulee kannatella yhteiskuntaa ja Suomea yhdessä. Siihen me pystymme. Nyt on tärkeää, että me emme unohda luoda uskoa tulevaisuuteen.

Henrik Wickström

RKP:n varapuheenjohtaja
Kunnanhallituksen pj.
Inkoon kunta