Koronavirus nostaa taas päätään huolestuttavalla tavalla. Etenkin nuorten keskuudessa tartuntatapausten määrä on ollut rajusti nousussa. 

Nuoruus on ihanaa aikaa. Tai näin ainakin sen tulisi olla. Silloin tulisi saada nauttia elämästä. Nuoren elämään kuuluu uuden oppiminen, kavereiden kanssa hengaaminen ja monesti myös elämänkumppanin löytäminen. 

Kaikki ovat olleet nuoria joskus, mikä joskus tuppaa myös unohtumaan. Korona on vaikuttanut monen nuoren elämään suuresti. Arki ja rutiinit ovat muuttuneet. Nuoren elämään kuuluvia hauskoja asioita ei tulisi tehdä. Nuoren tulee koko ajan tehdä valintoja ja pohtia, toiminko olosuhteisiin nähden oikein vai väärin. 

Olen itse tällä hetkellä opiskelija ja pyrin tulevien kuukausien aikana valmistumaan valtiotieteiden maisteriksi. Omalla kohdallani Korona on tosissaan vaikuttanut myös opiskelemiseen. Maaliskuusta lähtien olen ollut etäopiskelija, kaavailtu unelmani vaihtojakso Ranskaan peruuntui ja kaikki yhteiset tapahtumat muiden opiskelijoiden kanssa ovat peruuntuneet. Osaa näistä en tule koskaan enää kokemaan.

Tällä hetkellä suoritan uudessa yliopistossa maisteriopintoja ja todennäköisesti en tule kertaakaan fyysisesti menemään paikalle tuohon yliopistoon koko opintojaksoni aikana. Tämä tuntuu oudolta, mutta on normaalitilanne monelle nuorelle juuri nyt.

Nuoria syyllistetään hyvin helposti Koronan vuoksi. Tässä kohtaa ehkei ole järkevintä lähteä avoimesti syyllistämään nuoria. Nuoret tarvitsevat ymmärrystä. Mielestäni yhteiskunnallisessa keskustelussa ei tarpeeksi mietitä sitä, mitä on olla nuori Korona-aikana. 


”On hyvä muistaa, että suurin osa nuorista toimii vastuullisesti Koronan suhteen ja noudattaa yleisiä suosituksia.”

 

Nyt toivon, että kaikilla ikätovereillani olisi kuitenkin hieman malttia. Muutaman viikon pinnistäminen voi olla suuri asia ja auttaa tämän tilanteen ylitsepääsemisessä. Yhteiskuntavastuuta tarvitaan nyt. Uskon, että tähän myös nuoret pystyvät.

Itse toivon, että nuoria kohdeltaisiin ymmärtäväisellä tavalla. On hyvä muistaa, että suurin osa nuorista toimii vastuullisesti Koronan suhteen ja noudattaa yleisiä suosituksia.

Korona vaikuttaa ikävällä tavalla monen nuoren mielenterveyteen. Juuri siksi tulisi äärimmäisen paljon panostaa siihen, että voimme luoda uskoa tulevaan kaikille nuorille. Kyllä tästä selvitään ja paremmat ajat koittavat, kunhan me nyt jaksamme hieman pinnistää. 

Olen itse ysäri ja koen Koronan nuorena yhdessä monen nuoren kanssa. Voin kertoa, että joudun itsekin tekemään koko ajan valintoja. Näin me kaikki teemme, mutta monelle nuorelle tämä tuntuu erityisen haastavalta.

Korona on yhteiskunnallinen kriisi, josta me voimme vain selvitä yhdessä, ei toisia syyttämällä. Nyt meidän on yhdessä käytävä tämä läpi. Nuoret tarvitsevat tässä kohtaa tsemppausta, ymmärrystä, lämpöä ja toivoa. Tätä toivon, että vanhemmat sukupolvet voisivat viestiä nuoremmille. Sille olisi nyt suuri tarve.

 

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 13.10.2020.