Yhdysvaltain viimepäiväiset tapahtumat ovat vetäneet meidät kaikki hiljaiseksi. Maa, jota pidetään vakaana, vahvana demokratiana, ajautui sekasorron partaalle yhden itsekkään, demokratiaa kunnioittamattoman presidentin vuoksi.

Washingtonin levottomuudet jäävät historiaan yhtenä Amerikan synkistä hetkistä. Kansanvalta on pyhä ja sitä tulee kunnioittaa. Näin ei presidentti Trump toiminut. Vihan sekä valheen lietsonnalla hän on aiheuttanut vakavan lommon USA:n yhteiskuntarakenteeseen.

Yhdysvallat on selkeästi vahvasti kahtiajakautunut maa. On syytä muistaa, että Trump keräsi ison äänisaaliin viime marraskuun presidentinvaaleissa. Se tuntuu kummalliselta, mutta viestii samalla yhteiskunnan kahtiajaosta. Kaksipuoluejärjestelmä ei myöskään tue muutosta kohti parempaa vaan päinvastoin lisää polarisaatiota.

Itse olen pohdiskellut sitä, miksi USA:ssa on ajauduttu näin vakavaan tilanteeseen. Syitä on varmaan monia ja niitä tulee tarkastella usean vuoden takaa. Kasvanut globalisaatio, ilmastonmuutos, urbanisaatio, digitalisaatio ja näiden tuomat uhkakuvat omaan elämään on koettu henkilökohtaisella tavalla. Muutoksen tuoma yksilöllinen pelko sekä etäältä tuntuva päätöksenteko yhdistettynä sosiaalisen median maailmaan eivät ole olleet hyvä yhdistelmä kaikilta osin.

 


”Omassa kuplassa oleminen tuntuu turvalliselta ja oikealta. Välillä olisi kuitenkin hyvä miettiä myös muita näkemyksiä ja uskaltaa ajatuksen tasolla astua oman ”boksinsa” ulkopuolelle.”

 

Juuri sosiaalinen media sekä sen tuomat algoritmit muodostavat meille kaikille oman some-kuplan, jonka kautta me tarkastelemme maailmaa. Me voimme käytännössä itse valita sen, millaista totuutta me haluamme katsoa silmiin. Riskit myös väärän faktan levittämiselle ovat siis suuret.

Omassa kuplassa oleminen tuntuu turvalliselta ja oikealta. Välillä olisi kuitenkin hyvä miettiä myös muita näkemyksiä ja uskaltaa ajatuksen tasolla astua oman ”boksinsa” ulkopuolelle.

Perinteisen median asemaa ei myöskään saa unohtaa. Sille on nyt tilausta. On kuitenkin todettava, että siinä informaatioyhteiskunnassa, jossa elämme, voi helposti myös valita, mitä uutisia lukee. Todelliset uutiset leviävät yhtä nopeasti kuin valheelliset ”fake newsit”. Pahinta tässä on se, että mitä raflaavampi juttu, sitä suositumpi se on esim. sosiaalisessa mediassa. Oikean tiedon esiin saaminen vaatii meiltä kaikilta paljon – niin medialta kuin lukijalta.

 

Trumpin edesottamukset ovat kaikilla tavoin tuomittavia. Hän on osoittanut, miten pahimmassa tilanteessa voi käydä, kun vallanpitäjä tietoisesti sivuuttaa demokraattiset faktat. Pahinta tässä on se, että hän itse maan korkeimman instituution edustajana aktiivisesti levittää väärää tietoa.


Itse olen vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen vieraillut Yhdysvalloissa useaan otteeseen. Maa on monimuotoinen ja yhteisiä tekijöitä kaikille yhdysvaltalaisille voi olla vaikea löytää. Näin he itsekin toteavat. Maaseudulla huomaa siellä elävän jonkin verran yhdysvaltalaisia, jotka kokevat, että

päättäjät eivät huomioi heitä. Ulkopuolisuus ja sen hoitaminen on nyt asia, johon tulisi panostaa.

 

 

Nyt näitä yhteisiä tekijöitä on löydettävä. Ehkä koronakriisin torjunta voisi olla teema, joka yhdistäisi kansaa myös rapakon takana.

Bidenillä ja Harrisilla on iso työ edessään. Tärkeintä on nyt panostaa kansan yhdistämiseen. Sitä USA, mutta myös muu maailma nyt tarvitsee. Myös
republikaanipuolueen tulee valita, mihin suuntaan se lähtee – kosiskelee sekö Trumpin kannattajia, vai valitseeko puolue toisen tien. 

 

 

Kansanvalta ei ole itsestäänselvyys. Demokratia ja sen vaaliminen vaatii jokaiselta meiltä paljon – niin kansalaisilta, kuin päättäjiltäkin. Emme saa koskaan unohtaa meidän vastuutamme kansanvallan ylläpitämisessä.