Viime viikonloppu tuntui minusta äärettömän raskaalta. Ihmisen menehtyminen koskettaa aina, mutta kun kyseessä on nuori henkilö, se pysäyttää entistä vahvemmin.

 

Viime viikon loppupuolella kaksi paikkakuntalaista menehtyi päihteiden käytön seurauksena. Tragedia koskettaa meitä kaikkia, mutta erityisen raskas ja suuri on läheisten sekä ystävien suru.

 

Päihteiden käyttö on yleistynyt Suomessa. Kyseessä on salakavala ongelma, jota voi olla vaikea huomata. Myös Inkoossa päihteiden käyttö on yleistynyt. Keskustelen usein paikallisten nuorten sekä heidän vanhempiensa kanssa ja moni on nostanut esiin huolen päihteiden käytön suhteen. Tämä on siis ilmiö, mikä on myös osa meidän arkeamme Inkoossa, haluaisimme sitä tai emme.

 

Omasta aloitteestani viime syksyn talousarvioneuvotteluiden yhteydessä kunnan talousarvioon merkittiin, että kunnan tulee panostaa moniammatilliseen yhteistyöhön päihteiden kitkemiseksi nuorten keskuudessa. Aloitteen tein sen vuoksi, että oman arvioni mukaan meidän tulee kuntana tehdä entistä enemmän juuri ennaltaehkäisevää työtä siten, että voisimme ennaltaehkäistä päihteiden käytön.

 

Edellytän, että päihteiden vastainen työ otetaan vakavasti. Ongelma on vaikea, mutta moniammatillinen työ, jossa nuoret otetaan aktiivisesti mukaan, auttaa myös tämän asian käsittelemisessä.

 

Tällä hetkellä kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Moni nuori varmaan miettii tilannetta kotonaan. Koronatilanteesta johtuen ihmiskontakteja tulisi välttää. Kannustan kuitenkin kaikkia käsittelemään asian ja keskustelemaan siitä  omien vanhempien, koulun henkilökunnan tai kuntamme nuorisotyöntekijöiden kanssa. Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa ja he ovat jalkautuneet myös Inkoon keskusta-alueelle tällä viikolla. Keskusteluapua on tarjolla siis kunnan taholta. Tärkeintä on, ettei kukaan jää yksin omien ajatustensa kanssa. Haluan omasta puolestani esittää lämpimät osanottoni uhrien perheille sekä heidän läheisilleen.
Henrik Wickström 
Kunnanhallituksen pj. 
Inkoon kunta