När skolvägen blir en mardröm  

Med jämna mellanrum kan vi i offentligheten läsa om mobbningsfall som skett i skola, på jobbet eller på fritiden. Varje nyhet är alltid lika tråkig att läsa. Mobbning kan ha långt gående konsekvenser för en person.

Jag kan själv konstatera att vara en ung kille som är intresserad av teater som hobby har inte alltid varit så enkelt. Under min barn och ungdom fick jag höra en hel del elaka kommentarer om mig. De här kommentarerna var osakliga och de kom från flera olika håll – på fritiden, under hobbyna och i skolan.

Värsta tiden var kanske i början av högstadiet. Jag kommer ännu ihåg hur jag var nervös för att gå till skolan i rädslan av att råka utför de elaka kommentarerna och de ”planerade övergreppen” igen. Det som hjälpte mig var just teatern samt långa promenader i min hemby Täkter. Dessa två aktiviter blev mina andningsrum.


     ”Den orättvisa som jag kände vill jag få ur mig genom stå upp för dem som hamnat i en svag position i samhället.”

 

Då man upplever något obekvämt kan det kännas overkligt. Vid något tillfälle hade jag själv jag emellan åt svårt att förstå vad som var skämt och vad som var mobbning.

Jag kan medge att jag lyckades inte bemöta de elaka kommentarerna på rätt sätt. Det var först i 18-års åldern som jag började prata om det vad jag fått höra öppet. Jag var den personen som låste in de otrevliga upplevelserna inombords. Det var efteråt tänkt mycket dumt gjort av mig. Om man upplever något som känns osakligt är det viktigt att direkt behandla det öppet tillsammans med någon.

När jag var i 15-års åldern bestämde jag mig för att sikta mig in på att bli aktivt politiskt. Min målsättning var då att försöka arbeta för en trygg vardag i skolan – utan mobbning. Den orättvisa som jag kände vill jag få ur mig genom att stå upp för dem som hamnat i en svag position i samhället. Det är fortfarande den lågan som brinner inombords hos mig och får mig att kandidera även i vårens riksdagsval.

Jag har analyserat de händesler jag varit med om. Jag måste konstatera att det jag fått höra och vara med om har lämnat sina spår samt påverkat mig som indvid och min personlighet. Det har format den jag är idag. Jag är tacksam över att jag har vänner och bekanta runtomkring mig i dagsläget. Jag har uppnått saker och ting som jag aldrig trodde jag skulle uppnå. Det är jag otroligt tacksam för.

 


Bild: Efter kommunalvalet 2017 fick jag den stora äran att fungera som kommunstyrelseordförande i Ingå.                        Samtidigt blev jag Finlands genomtida yngsta kommunstyrelseordförande. Bild av HBL:s intervju 26.12.2018.

 

 

Jag vill jobba för ett samhälle där man inte tillåter mobbning eller diskriminering av något slag. Det är viktigt att politikerna står för dessa värderingar. 

Tillslut vill jag skicka en hälsning till alla dem som blir mobbade eller har någon gång mobbats: Du är bra och värdefull just precis som du är. Du kan nå stjärnorna bara du tror på dig själv och är ärlig mot dig själv. Det finns hopp och människor som tror på dig.

 

Henrik Wickström
Riksdagskandidat i Nyland 2019,
Kommunstyrelseordförande, pol.stud.

 

 

 

Läs HBL;s intervju gjord i december 2018: Klicka HÄR för att komma till artikeln. 

Följ med de senaste inläggen genom att gilla min Facebooksida. Klicka HÄR för att komma till sidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är min målsättning att komma in i riksdagen för att jobba för att din vardag ska bli bättre.