ALUEVAALIT 2025
Tervetuloa tutustumaan aluevaaliohjelmaani!
Tällä sivulla kerron, mitä asioita haluan edistää hyvinvointialuepäättäjänä.
Mikäli sinulla on jotain kysyttävää, voit laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen henrik.wickstrom@sfp.fi.
Tulethan myös juttusille vaalien alla turuille ja toreille. Esim. omalla Facebook-sivullani kerron, missä olen tavattavissa.
Omalääkäri kaikille, lähipalvelut ja takaisinsoitto kuntoon
Sote-uudistuksen tavoitteena oli se, että panostamme perusterveydenhuollon vahvistamiseen. Tätä meidän tulisi myös edistää hyvinvointialueellamme.
Minä haluan, että meillä jatkossakin löytyy lähipalveluita, jokaisella paikkakunnalla. Jokaisessa kunnassa tulee olla ainakin yksi fyysinen terveysasema. Nyt mielestäni hyvinvointialueella on kohdeltu tiettyjä pieniä kuntia epäoikeudenmukaisella tavalla. Esimerkiksi Siuntiosta on lakkautettu mielestäni ylimitoitetusti palveluita ja tätä minä ja me RKP:ssä olemme vastustaneet.
Me olemme hyvinvointialueellamme lähteneet kehittämään omalääkärimallia hyvin. Seuraavan valtuustokauden jälkeen jokaisella alueen asukkaalla pitäisi olla tiedossa oma omalääkäri tai omahoitaja. Omalääkärimalli on myös toimiva malli henkilöstön saatavuuden vahvistamisen näkökulmasta. Jokaisen alueen asukkaan tulee päästä 14 vuorokauden sisällä lääkärin vastaanotolle.
Yksi suurimmista haasteista alueemme asukkailla on itse hoitoon pääsy. Moni joutuu odottamaan takaisinsoittoa usean viikon ajan. Se ei käy. Tähän on saatava muutos ja meidän on hyödynnettävä myös digitaalisia palveluita jonotilanteen helpottamiseksi.
Meillä on pitkiä hoitojonoja eri osa-alueilla, kuten hammashuollossa. Tähän meidän on kiinnitettävä huomiota.
-Me otamme käyttöön omalääkäri- tai omatiimimallin koko hyvinvointialueellamme seuraavan valtuustokauden aikana.
-Jokaisella paikkakunnalla tulee olla jatkossakin ainakin yksi lähiterveysasema.
-Takaisinsoitto on saatava kuntoon lisäämällä siihen tarvittavia hoitajaresursseja.
-Otamme käyttöön puhelinsovelluksen, jonka kautta voi varata aikoja kaikkiin hyvinvointialueen palveluihin sekä olla yhteydessä hyvinvointialueen asiantuntijoihin. Huolehdimme kuitenkin siitä, että kaikki palvelut löytyvät myös fyysisinä.
-Edistämme liikkuvia palveluita ja otamme käyttöön liikkuvan lääkäriklinikan sekä mielenterveysambulanssin.
-Huolehdimme siitä, että vammaispalvelut ovat laadukkaita kaikille niitä tarvitseville.
Lähisairaalat, ensihoito ja pelastus
HUS on se toimija, joka järjestää erikoissairaanhoidon Länsi-Uudellamaalla ja koko Uudenmaan alueella. Hyvinvointialueemme ei siitä päätä, mutta toiseksi suurimpana omistajana meidän pitää vahvistaa omistajaohjausta HUS:ista. Itse en ole huolissani Jorvin sairaalan palveluista, mutta Jorvissa tulee panostaa siihen, että henkilöstöä on riittävästi. Olen tällä hetkellä huolissani siitä, mitä suunnitelmia HUS:in virkajohdolla on edelleen Lohjan ja Raaseporin sairaaloiden suhteen.
Jokainen meidän seutumme asukkaista on ollut pöyristynyt HUS:in toiminnasta ajaa alas Lohjan synnytysosasto sekä vähentää Raaseporin sairaalan palveluita. Minä en itse ole ollut päättäjä tällä kaudella HUS:issa, mutta mielestäni meidän seutuamme on kohdeltu HUS:in toimesta todella väärin. Me RKP:ssä nostimme vielä viime vuonna esiin sen, että HUS:in rahoitus on turvattava, jotta me voimme huolehtia siitä, että meillä säilyy erikoissairaanhoidon palveluita lähipalveluina. Tähän me emme muilta puolueilta saaneet tukea. Tämä osoittaa sen, että RKP on ainut puolue, joka puolustaa Lohjan ja Raaseporin sairaalaa.
Meidän tulee tehdä nyt kaikkemme, että HUS ei jatka erikoissairaanhoitomme alasajoa. Se edellyttää tiivistä poliittista yhteistyötä. On tärkeää muuttaa HUS:in rakenteita siten, että meidän hyvinvointialueemme saa enemmän valtaa mitä tulee erikoissairaanhoidon suunnitteluun. Meidän tulee tehdä töitä sen eteen, että uusi HUS:in yhtymähallitus katsoo läpi Lohjan ja Raaseporin sairaalan palvelut. Tavoitteena pitää olla 24/7 leikkaustoiminnan sekä synnytysosaston palauttaminen Lohjalle. Raaseporin lähipalveluita tulee vahvistaa. Maamme huoltovarmuuden ja etäisyyksien vuoksi on tärkeää, että meillä on riittävän kattava sairaalaverkko.
Tähän löytyy kyllä myös HUS:issa rahaa, mikäli me priorisoimme oikein. Nyt HUS:in rahoja syövät Apotti ja erilaiset uudet investointihankkeet Helsingissä, mikä ei ole taloudellisesti kestävää.
Ensihoito on HUS:in vastuulla. Vaikka HUS on päättänyt vähentää sairaaloidemme palveluita, ovat he myös vähentäneet ensihoidon resursseja. Tämä ei ole oikein. Nyt, jo keväällä tulemme keskustelemaan siitä, pitäisikö HUS:in lisätä ensihoidon resursseja. Toivon, että tämä tehdään. Kun on hätä, apua ei saa joutua odottamaan kauaa. Jokainen minuutti on tärkeä. Vapaapalokunta on hyvä toimija täydentämään pelastuspalveluita ja siksi VPK-toimintaa on perusteltua tukea.
HUS:in henkilöstöpolitiikka tulee saada ihmisläheisemmäksi. Vähemmän hierarkiaa, ja enemmän välittämistä. HUS:in viestintää asukkaille tulee vahvistaa. HUS:in tulee myös huolehtia siitä, että palvelut saadaan molemmilla kotimaisilla kielillä. Nyt ruotsinkielisten palveluissa on suuria ongelmia, mikä ei ole hyväksyttävää.
-Turvataan Raaseporin sairaalan palvelut ja tehdään töitä sen eteen, että sairaala saisi 24/7 päivystyksen takaisin. Laaditaan Raasepori campus -sairaalasuunnitelma, jossa hyvinvointialue ottaa suuremman vastuun Raaseporin sairaalasta. Tehdään yhteistyötä myös yksityisen sektorin kanssa Raaseporin sairaalan palveluiden vahvistamiseksi.
-Tehdään töitä sen eteen, että Lohjan synnytysosasto avataan uudelleen, että Lohjan päivystys on edelleen 24/7 ja että ympärivuorokautinen leikkaustoiminta saadaan takaisin.
-Vahvistetaan HUS:in ohjausta siten, ettei HUS voi päättää palveluiden alasajosta kuulematta seutumme asukkaita.
-Turvataan ensihoidon resurssit ja lisätään ensihoidon resursseja läntisessä osassa Länsi-Uudenmaan aluetta, jossa tällä hetkellä on vajetta ensihoidon resursseista.
-Edistetään parempaa henkilöstöpolitiikkaa HUS:in sisällä ja luovutaan Apotista.
-Huolehditaan pelastusalan resursseista ja panostetaan VPK-toiminnan kehittämiseen ja toiminnan tukemiseen.
.
Ihmisläheinen, taloudellisesti kestävä ja uudistuva alue, jossa pidetään henkilöstöstä huolta
Hyvinvoiva henkilöstö on tärkein voimavara koko hyvinvointialueelle. Ensimmäiset vuodet ovat olleet henkilöstölle raskaita. Muutoksia on tapahtunut ja ne eivät aina ole olleet myöskään mukavia.
Mielestäni meidän tulee hyvinvointialueena panostaa enemmän henkilöstöpolitiikkaan. Moni kokee, että johtaminen tapahtuu ylhäältä alaspäin ja varsinkin henkilöstö, joka on aiemmin ollut pienemmissä kunnissa töissä, kokee, ettei omaa osaamista kunnioiteta. Meidän pitää edistää sitä ilmapiiriä, että jokainen työntekijä on arvokas. Henkilöstön pitää saada osallistua omien työvuorojensa suunnitteluun, työpaikalla pitää pystyä käyttämään suomea ja ruotsia ja meidän pitää olla valmiita panostamaan johtamiseen.
Pidän tärkeänä, että tarkastelemme jälleen hallintoamme. Moni alueen asukas ja myös henkilöstö kokee, että johtajia on liikaa. Pidän tärkeänä, että hallinto on sujuvaa ja tehokasta. Koska talous tulee jatkossakin olemaan tiukilla, pidän perusteltuna, että turhia hallintotasoja vähennetään.
Minulle on tärkeää, että jokainen asukas alueellamme kokee, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa palveluihin ja että hyvinvointialue vahvistaa turvallisuuden tunnetta. Nyt me emme ole tässä onnistuneet, vaan moni, joka asuu läntisessä osassa meidän hyvinvointialuettamme, kokee, että palveluita on lakkautettu ja keskitetty enemmän Espooseen. Tämä on lisännyt sisäistä vastakkainasettelua, mikä ei ole hyvä asia. Hyvinvointialueen pitää panostaa viestintään ja myös enemmän fyysiseen läsnäoloon myös Espoon ulkopuolella. Meidän pitää tehdä aktiivisesti työtä sen eteen, että alueen asukkaiden luottamus uutta hyvinvointialuetta kohtaan vahvistuu.
Hyvinvointialueemme on tasapainottanut talouttaan parhaiten kaikista hyvinvointialueista. Taloudellinen tasapaino on tärkeää, mutta samalla meidän on huolehdittava siitä, että me täytämme lain edellyttämät vaatimukset myös lainsäädännön suhteen. Näin ei nyt ole. Siksi pidänkin tärkeänä, että pidämme tiukkaa kulukuria, mutta samassa yhteydessä pitää huolehtia myös siitä, ettemme riko palvelulainsäädäntöä.
Hyvinvointialueen pitää uudistua. Sähköiset palvelut ovat tärkeitä, mutta ne eivät saa olla ainoa palvelumuoto. Haluan, että hyvinvointialueella on sovellus, jonka kautta voi varata ajan terveyskeskukseen sekä saada reaaliaikaista tietoa omasta hyvinvoinnistaan. Yhteistyö kolmannen sektorin ja yritysten kanssa on myös tärkeää. Meillä on monia pieniä palveluiden tuottajia, joita me emme saa unohtaa, kun suunnittelemme, kuka tuottaa palvelut.
-Tarkistetaan johtajarakenne hyvinvointialueella.
-Vähennämme ylhäältä alaspäin johtamista ja edistämme yhteisöllisyyden tunnetta koko henkilöstössä.
-Otamme käyttöön digitaalisia palveluita, jotka tukevat ja helpottavat työntekoa (esim. automaattinen kirjaus lääkärinvastaanotolla).
-Vähennämme vuokratyön käyttöä koko hyvinvointialueella.
-Seuraamme työssäjaksamista ja keskustelemme aluehallituksessa tasaisin väliajoin henkilöstöpolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä.
-Huolehditaan siitä, että ensihoidon ja pelastusalan sekä muulla sote-henkilöstöllä on turvallinen työympäristö.
-Huolehdimme siitä, että taloutemme on tasapainossa.
-Edistämme yhteistyötä kolmannen sektorin ja yksityisen sektorin kanssa.
-Vahvistamme viestintää hyvinvointialueellamme.
-Edistämme alueemme kaksikielisyyttä.
-Edistämme päätöksenteon kautta sitä, että jokainen alueen asukas kokee itsensä arvokkaaksi.
-Alueellamme on vastuu valtakunnallisten ruotsinkielisten palveluiden vahvistamisesta. Laadimme suunnitelman siitä, miten alue tämän työn tekee ja pyrimme saamaan valtiolta rahoitusta tämän tehtävän hoitamiseksi.
Ennaltaehkäisy, lapset ja nuoret
Lapset ja nuoret ovat meidän tulevaisuutemme. Minulle on tärkeää, että hyvinvointialue huolehtii siitä, että oppilashuollon palvelut tarjotaan lähipalveluna. Me olemme saaneet lisättyä koulupsykologiresursseja, mutta edelleen meillä on se tilanne, ettei kaikilla kouluilla ole koulupsykologipalveluita. Tähän tulee saada muutos. Koulupsykologin tulee olla koululla.
Mielenterveyspalvelut ovat hyvinvointialueen vastuulla. Tänä vuonna käyttöön tulee lasten ja nuorten terapiatakuu myös meidän hyvinvointialueellamme. Minä pidän tärkeänä sitä, että nuoremme löytävät tämän palvelun. Meidän pitää myös ylläpitää hyvää yhteistyötä kuntien nuorisotoimien kanssa. Ankkuri-toimintaan tulee panostaa, koska se on osoittautunut hyväksi toimintamalliksi tukea nuoria haastavassa tilanteessa. Lastensuojelun resurssit on oltava kunnossa ja meidän tulee panostaa myös päihteiden käytön ennaltaehkäisyyn.
Neuvolat ovat perhepalveluidemme tärkein osa. Minulle on tärkeää, että neuvolat ovat edelleen lähipalvelu ja jokaisessa kunnassa tulee jatkossakin löytyä fyysisiä neuvolatoimipisteitä.
-Oppilashuollon palveluiden (koulupsykologi, kuraattori ja kouluterveydenhoitaja) tulee olla lähipalveluna koulussa.
-Huolehditaan siitä, että terapiatakuu tulee onnistuneesti voimaan meidän hyvinvointialueellamme. Tarjoamme terapiatakuun 30-vuotiaaksi saakka. Kehitämme matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita lähipalveluina ja digitaalisina palveluina.
-Vahvistamme yhteistyötä kuntien, koulujen, hyvinvointialueen ja muiden viranomaisten kanssa panostaen ennaltaehkäisyyn ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja edistämiseen sekä syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseen.
-Neuvolat tulee olla jatkossakin lähipalvelu, joka tarjotaan jokaisessa kunnassa.
-Tuemme enemmän perheitä mm. lisäämällä perhesosiaalityötä ja muita ennaltaehkäiseviä tukipalveluita.
senioriystävällinen hyvinvointialue
Suomen väestö ikääntyy ja se näkyy myös meidän hyvinvointialueellamme. Minulle on tärkeää, että alueemme huolehtii siitä, että jokaiselle ikäihmiselle turvataan arvokas vanhuus.
On erittäin tärkeää, että me panostamme ennaltaehkäisyyn ja hyviin, terveyttä edistäviin palveluihin. Yhteistyö kuntakentän ja järjestöjen kanssa on siksi tärkeää. Minä haluan, että hyvinvointialue ottaa käyttöön seniorineuvonnan tai ikäneuvolan. Jokaiselle 75-vuotiaalle tulisi tarjota mahdollisuus terveystarkastukseen. Tämä toimintamalli on käytössä esimerkiksi Varsinais-Suomessa.
Jokaiselle vanhukselle tulee tarjota turvallinen koti. Meidän tulee huolehtia riittävästä määrästä ympärivuorokautisia asumispaikkoja vanhuksille. Nyt pääsy palveluasumiseen koetaan osassa aluetta haastavana. Mielestäni paikka pitää saada omasta kotikunnasta. Meidän tulee kehittää myös välimuotoisia asumisratkaisuja ikäihmisille. Kotiin vietäviä palveluita tulee kehittää, samoin myös huolehtia kotihoidon resursseista. Omaishoitajat ovat todella tärkeitä meidän alueellemme. Mielestäni palkkioita ei saa enää alentaa. Vapaapäivistä ja muista tukipalveluista on huolehdittava.
Sote-palveluita digitalisoidaan. Meidän tulee muistaa, etteivät digipalvelut voi korvata kaikkia fyysisiä palveluita. Yhdessä kuntien kanssa meidän pitää huolehtia digiopetuksesta ikäihmisille. Mielestäni on ollut virhe digitalisoida ikäihmisten päivätoimintaa. On hyvä, että vanhukset pääsevät myös tapaamaan toisiaan. Näin ennaltaehkäisemme myös yksinäisyyttä.
-Otetaan käyttöön ikäneuvolatoiminta ja seniorineuvola – kaikille tietyn iän ikäihmisille tulee tarjota ilmainen terveystarkastus.
-Ikäihmisten päivätoiminnan tulee olla lähipalvelu, ei vain digitaalinen palvelu.
-Turvataan riittävä määrä paikkoja palveluasunnoissa ja mahdollistetaan paikan saaminen omalta paikkakunnalta. Edistetään myös välimuotoisia asumisratkaisuja.
-Huolehditaan kotihoidon resursseista ja kehitetään kotiin vietäviä palveluita.
-Otetaan käyttöön harrastustakuu ikäihmisille – yhdessä kuntien kanssa mahdollistetaan mielekäs harrastus jokaiselle vanhukselle.
-Kannustetaan ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin – edistetään erilaisia toimintamalleja, jotka kokoavat vanhuksia yhteen yhteiseen toimintaan. Näin ennaltaehkäistään myös yksinäisyyttä.
-Edistetään digiosaamisen vahvistamista yhdessä kuntien kanssa. Kaikki palvelut eivät saa olla tarjolla vain ja ainoastaan digitaalisesti.
-Kela-taksien on toimittava.
-Huolehditaan omaishoidon laadukkuudesta sekä omaishoitajien palkkioista ja vapaapäivistä.
LÄHDE MUKAAN KAMPANJAAN
TUE KAMPANJAANI