senioriystävällinen hyvinvointialue
Suomen väestö ikääntyy ja se näkyy myös meidän hyvinvointialueellamme. Minulle on tärkeää, että alueemme huolehtii siitä, että jokaiselle ikäihmiselle turvataan arvokas vanhuus.
On erittäin tärkeää, että me panostamme ennaltaehkäisyyn ja hyviin, terveyttä edistäviin palveluihin. Yhteistyö kuntakentän ja järjestöjen kanssa on siksi tärkeää. Minä haluan, että hyvinvointialue ottaa käyttöön seniorineuvonnan tai ikäneuvolan. Jokaiselle 75-vuotiaalle tulisi tarjota mahdollisuus terveystarkastukseen. Tämä toimintamalli on käytössä esimerkiksi Varsinais-Suomessa.
Jokaiselle vanhukselle tulee tarjota turvallinen koti. Meidän tulee huolehtia riittävästä määrästä ympärivuorokautisia asumispaikkoja vanhuksille. Nyt pääsy palveluasumiseen koetaan osassa aluetta haastavana. Mielestäni paikka pitää saada omasta kotikunnasta. Meidän tulee kehittää myös välimuotoisia asumisratkaisuja ikäihmisille. Kotiin vietäviä palveluita tulee kehittää, samoin myös huolehtia kotihoidon resursseista. Omaishoitajat ovat todella tärkeitä meidän alueellemme. Mielestäni palkkioita ei saa enää alentaa. Vapaapäivistä ja muista tukipalveluista on huolehdittava.
Sote-palveluita digitalisoidaan. Meidän tulee muistaa, etteivät digipalvelut voi korvata kaikkia fyysisiä palveluita. Yhdessä kuntien kanssa meidän pitää huolehtia digiopetuksesta ikäihmisille. Mielestäni on ollut virhe digitalisoida ikäihmisten päivätoimintaa. On hyvä, että vanhukset pääsevät myös tapaamaan toisiaan. Näin ennaltaehkäisemme myös yksinäisyyttä.
-Otetaan käyttöön ikäneuvolatoiminta ja seniorineuvola – kaikille tietyn iän ikäihmisille tulee tarjota ilmainen terveystarkastus.
-Ikäihmisten päivätoiminnan tulee olla lähipalvelu, ei vain digitaalinen palvelu.
-Turvataan riittävä määrä paikkoja palveluasunnoissa ja mahdollistetaan paikan saaminen omalta paikkakunnalta. Edistetään myös välimuotoisia asumisratkaisuja.
-Huolehditaan kotihoidon resursseista ja kehitetään kotiin vietäviä palveluita.
-Otetaan käyttöön harrastustakuu ikäihmisille – yhdessä kuntien kanssa mahdollistetaan mielekäs harrastus jokaiselle vanhukselle.
-Kannustetaan ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin – edistetään erilaisia toimintamalleja, jotka kokoavat vanhuksia yhteen yhteiseen toimintaan. Näin ennaltaehkäistään myös yksinäisyyttä.
-Edistetään digiosaamisen vahvistamista yhdessä kuntien kanssa. Kaikki palvelut eivät saa olla tarjolla vain ja ainoastaan digitaalisesti.
-Kela-taksien on toimittava.
-Huolehditaan omaishoidon laadukkuudesta sekä omaishoitajien palkkioista ja vapaapäivistä.
