Sote-asiat herättävät keskustelua monien seutumme asukkaiden keskuudessa. Vaikka sote-sektorilla on haasteita alueeltamme katsottuna, haluan aloittaa muutamalla positiivisella uutisella valtakunnan politiikasta. Viime viikolla eduskunta hyväksyi terapiatakuun koskemaan kaikkia lapsia ja nuoria 23 ikävuoteen asti. Tavoitteena on tulevaisuudessa laajentaa terapiatakuu koskemaan myös nuoria aina 29 ikävuoteen saakka. Tämä on merkittävä askel eteenpäin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa.
Valtakunnallisesti on myös päätetty edistää omalääkärimallin käyttöönottoa. Uskon, että jokainen suomalainen toivoo mahdollisuutta asioida saman lääkärin luona. Tällä hetkellä hoitoon pääsyssä on kuitenkin merkittäviä ongelmia, jotka näkyvät myös meidän hyvinvointialueellamme. Esimerkiksi terveysaseman takaisinsoittoa voi joutua odottamaan viikkoja, mikä on täysin kohtuutonta. Seudullamme omalääkärimalli on käytössä osittain niin sanotun tiimimallin avulla. Tämä tarkoittaa, että asiakkaalla on omahoitaja, ja häntä hoitaa moniammatillinen tiimi. Itse toivon, että voisimme ottaa omalääkärimallin laajemmin käyttöön hyvinvointialueellamme. Malli olisi erityisen toimiva pienemmillä paikkakunnilla, kuten Inkoossa sekä Karjaan ja Pohjan alueilla.
Suurin huoleni liittyy HUS:iin, joka on päättänyt vähentää palveluita ensin Lohjan sairaalasta ja nyt myös Raaseporista. HUS:in päätökset ovat kohtuuttomia meidän seutumme kannalta. Vaikka en itse osallistu HUS:in päätöksentekoon, pidän tätä kokonaisuutta epäreiluna. Minua huolestuttaa erityisesti se, että kevyitä syöpähoitoja keskitetään Helsinkiin. Tämä ei ole oikein. Vaikka sairaalaan jää edelleen joitakin palveluita ja vastaanottoja, mielestäni HUS on ylittänyt rajan, jota en voi hyväksyä.
Me RKP:ssä olemme jo pitkään tienneet, että liian tiukka rahoitus hyvinvointialueelta HUS:ille johtaa palveluiden vähentämiseen sairaaloissamme. Tästä syystä RKP ei ollut mukana Länsi-Uudenmaan budjettisovussa. Kokoomuksen ja SDP:n päätökset käytännössä sinetöivät sen, että Raaseporin sairaalan palveluita ajetaan alas. Me RKP:ssä vastustimme tätä ja olemme yhä sitä mieltä, että alueen tulee vahvistaa HUS:in rahoitusta. RKP:n budjettiesitys olisi ollut tasapainoinen ratkaisu muiden puolueiden esitysten kanssa, mutta olisimme halunneet priorisoida Raaseporin, Hangon ja Inkoon asukkaita sen sijaan, että palveluita keskitetään Espooseen. RKP:n taistelu Raaseporin palveluiden puolesta jatkuu, ja aiomme nostaa asian esille myös maan hallituksen sisällä.
Palveluiden keskittäminen johtaa väistämättä lisääntyviin KELA-taksikuljetuksiin ja ambulanssien kuormittumiseen. Tämä on kestämätöntä ja epäinhimillistä. Nyt myös hyvinvointialue suunnittelee ambulanssien vähentämistä juuri Hanko–Raasepori–Inkoo-alueella. Tämän estämiseksi RKP on tehnyt aloitteen, jossa vaadimme ensihoitopalveluiden säilyttämistä nykyisellään.
Nykyinen sote-malli aiheuttaa ongelmia seudullemme. Olen aiemmin ehdottanut, että Espoo muodostaisi oman hyvinvointialueensa. Suurempi ongelma näyttää kuitenkin olevan HUS, joka tekee päätökset erikoissairaanhoidosta alueellamme. Mielestäni hyvinvointialueille tulisi antaa suurempi vastuu erikoissairaanhoidon järjestämisestä, kuten muualla Suomessa on tehty. Tästä syystä Uudenmaan erillisratkaisu on tarkasteltava uudelleen.
Sote-uudistus ei ratkaissut sektorin ongelmia. Nyt on aika tehdä korjausliike ja uudistaa järjestelmää. Sote-uudistus heikensi ihmisten luottamusta sote-palveluihin, ja tämän luottamuksen palauttaminen edellyttää konkreettisia muutoksia nykyiseen järjestelmään.
Henrik Wickström
Kansanedustaja, Inkoo
Aluehallituksen jäsen,
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue