Människonära, ekonomiskt hållbart och förnybart område där vi lyssnar på personalen
För mig är det viktigt att varje invånare i vårt område känner att de har möjlighet att påverka tjänsterna och att välfärdsområdet stärker känslan av trygghet. Här har vi ännu inte lyckats. Många invånare i den västra delen av vårt välfärdsområde upplever att tjänster har lagts ner och koncentrerats till Esbo. Detta har skapat interna motsättningar, vilket inte är en bra utveckling. Välfärdsområdet måste satsa mer på kommunikation och fysisk närvaro även utanför Esbo. Vi måste arbeta aktivt för att bygga upp invånarnas förtroende för det nya välfärdsområdet.
Vårt välfärdsområde har lyckats bäst i landet med att balansera sin ekonomi. Ekonomisk stabilitet är viktigt, men samtidigt måste vi säkerställa att vi uppfyller lagens krav på tjänster. Så är det inte i nuläget. Därför är det avgörande att vi håller en strikt kostnadskontroll, men utan att bryta mot lagstiftningen om service.
Välfärdsområdet måste förnyas. Digitala tjänster är viktiga, men de får inte vara det enda alternativet. Jag vill att välfärdsområdet utvecklar en app där invånarna kan boka tider till hälsocentralen och få realtidsinformation om sin hälsa. Samarbetet med den tredje sektorn och företagen är också avgörande. Vi har många små tjänsteleverantörer, och vi får inte glömma bort dem när vi planerar vem som ska producera våra tjänster.
En välmående personal är välfärdsområdets viktigaste resurs. De första åren har varit tunga för personalen, med många förändringar som inte alltid har varit till det bättre.
Jag anser att vi som välfärdsområde måste satsa mer på personalpolitik. Många upplever att ledarskapet är toppstyrt, och särskilt de som tidigare arbetat i mindre kommuner känner att deras kompetens inte respekteras. Vi måste skapa en arbetskultur där varje anställd är värdefull. Personalen ska kunna påverka sina egna arbetsskift, arbetsplatserna ska vara tvåspråkiga och vi måste vara redo att investera i bättre ledarskap.
Jag tycker att vi behöver granska vår förvaltning igen. Många invånare och även personalen upplever att det finns för många chefer. Det är viktigt att förvaltningen är smidig och effektiv. Eftersom ekonomin kommer att vara stram även framöver anser jag att det är motiverat att minska onödiga administrativa nivåer.
- Vi säkerställer att vår ekonomi är i balans.
- Vi främjar samarbete med den tredje sektorn och den privata sektorn.
- Vi stärker kommunikationen inom vårt välfärdsområde.
- Vi främjar tvåspråkigheten i vårt område.
- Genom beslutsfattandet arbetar vi för att varje invånare i området ska känna sig värdefull.
- Vårt område har ett ansvar för att stärka de nationella svenskspråkiga tjänsterna. Vi utarbetar en plan för hur detta arbete ska genomföras och strävar efter att få statlig finansiering för uppdraget.
- Vi granskar ledarskapsstrukturen inom välfärdsområdet.
- Vi minskar toppstyrning och främjar en känsla av gemenskap inom hela personalen.
- Vi inför digitala tjänster som stödjer och underlättar arbetet (t.ex. automatisk journalföring vid läkarbesök).
- Vi minskar användningen av hyrpersonal i hela välfärdsområdet.
- Vi följer upp personalens arbetsvälmående och diskuterar regelbundet personalpolitiska frågor i välfärdsområdesstyrelsen.