För Finlands försörjningsberedskap är det ytterst viktigt att vi ser till att det finns en framtid för jordbrukare och alla primärproducenter. Att vara jordbrukare är inte enkelt. Arbetet är tufft och kräver mycket engagemang, tid och resurser. Arbetet är också belastande psykiskt.

Jag är mycket glad då vi äntligen kommer att kunna få en lagstiftning som gör ”Ta hand om bonden”- verksamheten permanent. Hittills har ”Ta hand om bonden” servicen fungerat på projektfinansiering men i samband med regeringsförhandlingarna kom man överens om att verksamheten ska bli lagstadgad. ”Ta hand om bonden” är en lågtröskel verksamhet som man kan kontakta vid frågor som berör en jordbrukare vare sig det handlar om människorelationer, förändringar i livet eller plötsliga förändringar i den egna verksamheten.

Det här är ett viktigt steg och ett sätt hur samhället kan erbjuda stöd och hjälp åt jordbrukarna då det behövs. Lagförslaget behandlas som bäst i riksdagens social- och hälsovårdsutskott och jag hoppas att riksdagen än i höst kan godkänna lagen.

Det ligger i samhällets intresse att främja jordbrukarnas psykiska välmående. Därför ser jag den här lagen som ett viktigt steg framåt i rätt riktning då vi talar om jordbrukarnas välmående.


Henrik Wickström 
Riksdagsledamot, 
Medlem av riksdagens social- och hälsovårdsutskott
SFP 
Ingå