HBL avslöjade i veckan vilka planer det finns på att minska servicen vid Lojo och Raseborgs sjukhus. Personligen blir jag bestört över de planer som HUS har för Lojo och Raseborg, ifall medieuppgifterna är rätta. Inga beslut är ännu gjorda vilket är mycket viktigt att komma ihåg. Det som gör mig orolig är dock att allting bereds inom ramen för samarbetsförhandlingar vilket gör att politikerna inte får ta del av detaljerna. Till slut kommer det ett färdigt paket som presenteras för politikerna. Jag är inte själv beslutsfattare inom HUS, men läget utåt ser inte bra ut.

Jag anser att det är viktigt att vi har specialsjukvård vid våra sjukhus i Lojo och Raseborg. Befolkningen åldras i den västliga delen av Västra Nyland och det är därmed viktigt att service fungerar inom specialsjukvården även som närservice. Specialsjukvård är omfattande och jag hoppas att vi ser en sådan lösning som möjliggör en mångsidig verksamhet på Raseborgs sjukhus. Samma gäller för Lojo. Annars finns det en risk för ett enormt FPA-taxirally som är omänsklig, men även väldigt dyr för samhället.

Läget för personalen är frustrerande då man inte vet hur läget ser ut i nästa år. Det här skapar oro som påverkar personalens välmående.

Västra Nylands välfärdsområde har tagit ett större ansvar över Raseborgs sjukhus men HUS har ännu mycket verksamhet på sjukhuset. För mig är det trots allt viktigast att det finns god närservice vid sjukhuset. Regeringen ger årligen även ett anslag för Raseborgs sjukhus för att utveckla svenska tjänster i hela välfärdsområdet.

Jag anser att det är på sin plats att man inom Västra Nylands välfärdsområde för en diskussion om vi kunde höja de ekonomiska ramarna för HUS nästa år. Men där finns ett problem – det skapar inga garantier för att servicen i Västra Nyland gynnas av det. Det är just det här som är problemet i särlösningen och styrningen av HUS, vilket vi måste få en ändring i. Vi i Västra Nylands välfärdsområde måste ha en bättre chans att påverka våra invånares service. Det här kommer att kräva att vi ser över grundavtalet för HUS så att vi kan stärka möjligheterna för välfärdsområdena att styra sin egen service. Det är något jag själv kommer att driva.