bevara närsjukhusen och stärk första vården
HUS är den aktör som organiserar specialsjukvården i Västra Nylands välfärdsområde och i hela Nyland. Vårt välfärdsområde beslutar inte om hur specialsjukvården ordnas. Vi är trots allt den näst största ägaren i HUS och därför måste vi stärka ägarstyrningen av HUS. Jag är inte orolig för Jorvs sjukhus tjänster, men det är viktigt att satsa på att det finns tillräckligt med personal där. Däremot är jag just nu bekymrad över vilka planer HUS:s tjänstemannaledning fortfarande har för Lojo och Raseborgs sjukhus.
Varje invånare i vår region har varit upprörd över hur HUS har agerat genom att avveckla förlossningsavdelningen i Lojo. Likaså har HUS minskat på tjänsterna vid Raseborgs sjukhus. Jag har själv inte varit beslutsfattare i HUS denna mandatperiod, men enligt min mening har vår region blivit mycket orättvist behandlat av HUS. Vi i SFP lyfte ännu förra året fram att HUS:s finansiering måste tryggas för att vi ska kunna säkerställa att vi har specialsjukvård som närservice. I detta fick vi inget stöd från de andra partierna. Det visar att SFP är det enda partiet som försvarar Lojo och Raseborgs sjukhus.
Vi måste göra allt vi kan för att stoppa HUS från att fortsätta nedmonteringen av vår specialsjukvård. Detta kräver ett starkt politiskt samarbete. Det är viktigt att förändra HUS:s strukturer så att vårt välfärdsområde får större inflytande över planeringen av specialsjukvården. Vi måste arbeta för att den nya HUS-sammanslutningens styrelse ser över tjänsterna vid Lojo och Raseborgs sjukhus. Målet bör vara att återinföra dygnet runt-verksamhet för operationer samt förlossningsavdelningen i Lojo. Närservicen i Raseborg måste stärkas.
För att trygga vårt lands försörjningsberedskap och med hänsyn till de långa avstånden är det avgörande att vi har ett tillräckligt omfattande sjukhusnätverk. Det finns pengar för detta inom HUS – om vi prioriterar rätt. Just nu slukar Apotti-datasystemet och olika nya investeringsprojekt i Helsingfors en stor del av resurserna, vilket inte är ekonomiskt hållbart.
Akutvården ligger under HUS:s ansvar. Trots att HUS har beslutat att minska på sjukhusens tjänster, har de samtidigt skurit ner på resurserna för akutvården. Det är inte rätt. Redan nu i vår kommer vi att diskutera om HUS borde öka resurserna för akutvården, och jag hoppas att det blir så. När någon är i nöd ska hjälpen inte dröja – varje minut är avgörande. Frivilliga brandkåren är en viktig aktör för att komplettera räddningstjänsten, och därför är det motiverat att stöda FBK-verksamheten.
HUS:s personalpolitik måste bli mer mänsklig – mindre hierarki, mer omtanke. Kommunikationsarbetet gentemot invånarna behöver stärkas, och HUS måste också säkerställa att alla tjänster erbjuds på båda nationalspråken. Idag finns det stora brister i de svenskspråkiga tjänsterna, vilket är oacceptabelt.
- Vi tryggar tjänsterna vid Raseborgs sjukhus och arbetar för att få tillbaka dygnet runt-jouren. Vi tar fram en ”Raseborg Campus”-sjukhusplan där välfärdsområdet tar ett större ansvar för Raseborgs sjukhus. Vi samarbetar också med den privata sektorn för att stärka sjukhusets tjänster.
- Vi arbetar för att återöppna förlossningsavdelningen i Lojo, säkerställa att jouren fortsätter vara dygnet runt och återinföra dygnet runt-kirurgi.
- Vi stärker styrningen av HUS så att de inte kan fatta beslut om att avveckla tjänster utan att lyssna på invånarna i vår region.
- Vi tryggar resurserna för akutvården och ökar resurserna i den västra delen av Västra Nylands område, där det för närvarande finns brister i akutvården.
- Vi främjar en bättre personalpolitik inom HUS och avvecklar Apotti.