Pitkän ja kuuman kesän jälkeen on koululaisten aika palata koulunpenkille. Ensimmäiset koululaiset ovat jo tällä viikolla päässeet jälleen kouluarjen makuun ja viimeistään alkuviikosta viimeisetkin aloittavat koulunkäynnin ansaitun kesäloman jälkeen.
Monille kouluvuoden alku sisältää paljon odotuksia tulevasta. Uusi kouluvuosi antaa aina mahdollisuuden kehittyä oppijana ja ihmisenä.
Kouluvuoden alussa on mielestäni jälleen tärkeätä nostaa esiin keskusteluun koulukiusaaminen sekä sen haitat. Koulukiusaamisen kitkemisen eteen tehdään kouluissa jo runsaasti työtä. Siitä huolimatta, koulukiusaamista tapahtuu kouluarjessa.
Meidän kaikkien velvollisuutena on puuttua koulukiusaamiseen. Koulukiusaaminen on aina otettava vakavasti. Meidän on tärkeätä luoda sellainen toimintaympäristö, joka mahdollistaa mahdollisimman tehokkaasti kiusaamiseen puuttumisen. Pieniinkin signaaleihin on puututtava vakavasti.
Koulukiusaamistapauksissa paljon vastuuta asetetaan koulun henkilökunnalle. Koulun henkilökunnalle kiusaamiseen puuttuminen voi olla tapauskohtaisesti haasteellista ja sen vuoksi yhteistyö kodin ja koulun välillä kiusaamistapausten lopettamiseksi on erittäin tärkeätä.
Olisi hienoa, jos kaikki kiusaamistapaukset saataisiin loppumaan. Kiusaamistapausten jälkeen on syytä myös panostaa jälkihoitoon. Kiusaaminen voi olla lapselle traumaattinen kokemus ja ne tunteet jotka kiusaamisen yhteydessä on kokenut, voivat nousta esille myös aikuisena. Tämän vuoksi juuri jälkihoito on tärkeätä.
Jokainen meistä voi myös laittaa oman panoksensa koulukiusaamisen sekä muun kiusaamisen kitkemiseen. Se, että kysyy, ’’onko kaikki hyvin’’, voi tuntua pieneltä asialta, mutta voi olla sillä hetkellä tärkeä kysymys, joka voi mullistaa toisen elämän.
Henrik Wickström (r.)
Kunnanhallituksen pj.
Inkoo
Kirjoitus on julkaistu Kirkkonummen sanomat -lehdessä 12.8.2018
Kuva on otettu Västankvarn skolanin luota Inkoossa.