Kesä on ollut säiden puolesta jälleen kerran poikkeuksellinen. Tänä kesänä koko Suomi on kylpenyt helteessä, jolla tietenkin on vaikutuksia tämän vuoden satoon. Rannikkoseudulla tilanne on ollut huono.

Edelliset kaksi kesää eivät maanviljelyksen näkökulmasta ole olleet kovinkaan hyviä. Tämän vuoksi tilanne on monelle maanviljelijälle vaikea. 

Tällä viikolla valtiovarainministeriö aloitti vuoden 2019 budjettineuvottelut. Neuvotteluiden aikana on mielestäni tärkeätä nostaa esille maanviljelyksen tilanne Suomessa, joka pitkälti johtuu sääolosuhteiden luomista haasteista. Tämän vuoksi toivon, että maanviljelijät saavat tukea valtiolta omaan ahdinkoonsa edes tilapäisesti. Näin esim. on toimittu Ruotsissa.

Pitkällä tähtäimellä on syytä käydä laajempaa keskustelua siitä, millä tavalla maanviljelijöiden tilanne saataisiin paremmaksi. Keskustelun keskiössä tässä tilanteessa on kauppojen hinnoittelupolitiikka. 

Mielestäni tämä kesä on myös osoittanut sen, että saamme tottua erilaisiin sääilmiöihin. Sen vuoksi keskustelu maanviljelystä ja sen tulevaisuudesta on erittäin ajankohtainen.

Me kuluttajat voimme myös itse vaikuttaa viljelijöiden ahdinkoon ostamalla ja tukemalla kotimaisia elintarvikkeita. Tämä voi olla pieni asia, mutta suuri arvovalinta, joka auttaa maamme viljelijöitä.

Henrik Wickström
Inkoo

Kirjoitus on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 11.08.2018