Olemme joutuneet elämään jo vuoden päivät koronavirusepidemian ehdoilla. Kulunut reilu vuosi on ollut meille kaikille ja raskas. Epidemia on jättänyt jälkensä tänne Länsi-Uudellemaallekin.
Tässä kolumnissani haluan paneutua yhteen koronavirusaikana vahvistuneeseen trendiin, joka on monipaikkaisuuden yleistyminen. Vaikka jo ennen koronavirusepidemiaakin moni pyrki tekemään etätöitä, oli monella työpaikalla etätyö vielä suhteellisen uusi nimike, jota myös hieman vierastettiin. Muutamassa päivässä viime maaliskuussa etätyö ”löi läpi” ja muodostui osaksi monen suomalaisen arkea.
On syytä miettiä, mitä vaikutuksia tällä on yhteiskunnallemme? Jos ihmiset viettävät vapaammin pitempiä jaksoja eri paikkakunnilla, on syytä miettiä, miten yhteiskunta muovautuu tukemaan tällaista elämäntyyliä.
Yksi keskeinen kysymys on kuntalaisuuden määritteleminen. Suomessa on tehty muutamia selvityksiä kaksoiskuntalaisuuteen liittyen. Yleensä mökkipaikkakunnat kannattavat kaksoiskuntalaisuutta ja isommat kaupungit puolestaan vastustavat. Kaksoiskuntalaisuus on tähän asti eri selvityksissä törmännyt juridisiin ja perustuslaillisiin ongelmiin.
Viro on ollut omalta osaltaan tässä edelläkävijä ja lanseerannut ns. e-kuntalaisuuden, joka helpottaa asiointia paikallisten viranomaisten kanssa. Ehkä tämä malli rantautuu tulevina vuosina Suomeenkin. Poliittisesti moni puolue kannattaa kuntavaaliohjelmassaan kaksoiskuntalaisuuden selvittämistä, edustamani RKP mukaan lukien.
”Inkoon asukasluku on ollut alkuvuonna kasvussa. Se on hieno asia ja varmaan osa kasvusta selittyy juuri monipaikkaisuuden ja etätyön yleistymisellä. ”
RKP:n varapuheenjohtaja & Inkoon kunnanhallituksen pj.
Kuntavaaliehdokas Inkoossa
Kirjoitus on julkaistu Länsi-Uusimaa -lehdessä 8.5.2021