Joulu tekee jälleen tuloaan ja suurena joulun ystävänä on ollut kiva käydä joulumarkkinoilla Inkoossa, Lohjalla ja Raaseporissa. Vuodenvaihde tulee olemaan historiallinen, koska 1.1.2023 uudet hyvinvointialueet ottavat vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä.

Jatkossa kunnat ja kaupungit alueellamme eivät enää vastaa näiden palveluiden järjestämisestä vaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.


Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta on rakennettu todella nopeasti. Tammikuussa oli aluevaalit ja maaliskuussa aloitti aluevaltuusto työskentelynsä. Keskeiset viranhaltijat saatiin valittua vasta ennen kesää. Uuden palvelukoneiston ja hallinnon rakentaminen syö aikaa ja resursseja. Siksi olemmekin hyvinvointialueellamme panostaneet siihen, että siirtymä ei näkyisi alueen asukkaiden arjessa. Eli jos sinulla on lääkäriaika varattuna tammikuulle omaan lähiterveyskeskukseesi, voit luottavaisin mielin  mennä lääkärin vastaanotolle.

Tärkeät puhelinvaihdenumerot muuttuvat asteittain ja uusia infopuhelinnumeroita ollaan ottamassa käyttöön kuten alueellista seniori-infoa. Yksi haastavimmista asioista on liittynyt palkanmaksujärjestelmän käyttöönottoon. Meillä ei ole varaa samanlaiseen palkkakaaokseen kuin Helsingissä. Palkkojen on tultava tilille ja varajärjestelmiä erilaisia ongelmia varten on kehitetty.


Vaikka olemmekin panostaneet turvalliseen siirtymään, tulee meidän nyt lähteä aktiivisesti kehittämään sote-palveluitamme. Taloudellinen tilanteemme ei ole helppo, joten meidän tulee pystyä laatimaan vaikuttavampia palveluita.


Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perusterveydenhuoltoon tulee panostaa. Meidän tulee panostaa ennaltaehkäiseviin palveluihin kaikissa ikäryhmissä sekä uudenlaisiin palveluihin kuten liikkuviin palveluihin. Mielestäni mielenterveyspalvelut ovat asia johon tulee erityisesti panostaa.

Sote- ja pelastusalan henkilöstön riittävyyden varmistamisen tulee myös olla keskiössä. Myös yhteistyön HUS:in ja hyvinvointialueen välillä on toimittava. Tämä on tärkeää niin palveluiden kuin myös alueen asukkaiden
näkökulmasta.
Uusi hyvinvointialue tuntuu meille kaikille uudelta. Vaikka meidän upea henkilökuntamme on tehnyt kaikkensa sen eteen, ettei muutos näkyisi ihmisten arjessa, voi tiettyjä haasteita vielä ilmetä alkuvuodesta. Siksi kannustankin sinua olemaan yhteydessä meihin aluepäättäjiin tai alueen työntekijöihin matalalla kynnyksellä. Yhdessä luomme Suomeen parhaan hyvinvointialueen.
 
Henrik Wickström
RKP:n varapuheenjohtaja

Aluehallituksen II varapj. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Inkoon kunnanhallituksen pj.