Inkoossa herättiin vuoteen 2023 todella jättiuutisella, kun Helsingin Sanomat paljasti, että norjalaisen Blastr Green Industry’in suunnitelmissa on rakentaa Inkoon Joddbölen alueelle, Fortumin omistamille maille, vihreän teräksen tehdas, joka työllistäisi jopa 1200 henkeä. Kyseessä olisi neljän miljardin euron investointi, mikä kuuluisi Suomen suurimpiin.

Haluan aloittaa tämän kirjoituksen positiivisesti vaikka näenkin hankkeen ympärillä paljon kysymysmerkkejä. Kyseinen uutinen on herättänyt valtakunnallista keskustelua ja tuonut kunnalle sellaista näkyvyyttä, jota en muista nähneeni oman kuntapoliittisen urani aikana. Tällaiset investointiuutiset herättävät aina kiinnostusta. Itse olen aika vakuuttunut siitä, että nämä yritysuutiset eivät Joddbölen suhteen jää viimeisiksi. Päinvastoin. Uskon tämän houkuttelevan lisää kiinnostuneita alueelle.

Kyseinen uutinen hyödyttää meitä alueen asukkaita jo. Juttelin aiemmin viime viikolla ELY-keskuksen johdon kanssa ja sieltä annettiin vahvasti myös ymmärtää, että tällaiset uutiset ovat hyviä myös infrahankkeiden näkökulmasta.  Me tiedämme, että meidän tulee kehittää kantatie 51:stä ja rantarataa. Vaikkei tästä hankkeesta tulisikaan mitään, ovat jo nämä uutiset osoittaneet sen, että alueemme on vetovoimainen elinkeinoelämän näkökulmasta.

Itse suhtaudun hankkeeseen maltillisesti ja varauksellisesti. Hanke on todella suuri ja vaatii mittavan valmistelutyön. Minulle päättäjänä on edelleen monia kysymyksiä avoimena. Miten on rahoitus ajateltu ratkaista, mitä ympäristövaikutuksia tällä on, kuinka mittavia infrastruktuurimuutoksia tämä hanke vaatii, onko aikataulu realistinen ja millä tavalla yritys on huolehtinut taustansa vastuullisuuden suhteen? Kaikki nämä asiat on selvitettävä perinpohjaisesti, ennen kuin hanketta voidaan edistää konkreettisesti. Etenkin aikataulu on todella optimistinen, kun toimintaa halutaan jo käynnistellä vuonna 2026.

On myös tärkeää, että tätä kokonaisuutta käsitellään tiiviisti yhdessä kuntalaisten ja alueen asukkaiden kanssa. Siksi kunta järjestääkin aiheesta asukastilaisuuden 18.1. Kaikkiin kysymyksiin on saatava vastaus. On muistettava, että mikäli hanke etenee, tulee kunnan tehdä maankäyttösopimus ja laatia kaava. Kaavan laatiminen on demokraattinen prosessi ja siinä kuntalaiset, tässä tapauksessa inkoolaiset, ovat avainasemassa.

Kunnan osalta voin todeta, että meidän arkemme jatkuu normaalisti. Meidän tulee miettiä ratkaisuja varhaiskasvatuksen henkilöstötilanteeseen, huolehtia joukkoliikenteen tulevaisuudesta inflaation keskellä sekä miettiä, miten saisimme lisää kohtuuhintaisia asuntoja nuorille, perheille ja senioreille. Toki meidän on tehtävä suunnitelmia tulevaisuutta varten, mikäli Blastrin hanke toteutuisi. Me emme kuitenkaan voi rakentaa tulevaisuuttamme tämän hankkeen varaan.

Lopuksi haluan todeta, että voimme olla iloisia siitä, että Inkoo ja Länsi-Uusimaa kiinnostaa. Me tarvitsemme lisää työpaikkoja alueellemme ja koko Suomeen. Tällainen investointi voisi parhaimmillaan luoda edellytyksiä myös muulle yritystoiminnalle. Nyt kuitenkin maltti on valttia. Toivon asiallista keskustelua hankkeen ympärillä. Inkoolaisille haluan sanoa, että voitte luottaa siihen, että kunnan tavallinen arki jatkuu kaikesta mediakirjoittelusta huolimatta.