Huhtikuun alun eduskuntavaaleista on kulunut reilut pari viikkoa ja hallitustunnustelut ovat käynnissä. Lähipäivinä saamme seurata, minkä puolueiden kanssa hallitustunnustelija Petteri Orpo lähtee muodostamaan hallitusta.

Ennen kuin rupean analysoimaan hallituskuvioita Länsi-Uudenmaan näkökulmasta, haluan kiittää kaikkia teitä siitä luottamuksesta, jonka vaalipäivänä sain. On suuri kunnia olla kansanedustaja ja tehdä töitä koko seudun ja Suomen puolesta.


Ensimmäisen kerran kävin eduskunnassa uutena kansanedustajana viime viikolla. Kun kävelin eduskuntatalon portaat ensimmäisen kerran ylös, tunsin, että nyt ollaan tärkeiden asioiden äärellä. Ihmisiltä saatu luottamus velvoittaa toimimaan parhaimmalla mahdollisella tavalla kaikissa tilanteissa.


Mielestäni on hienoa, että Hanko, Raasepori ja Inkoo -alueelta on edelleen kaksi kansanedustajaa. Odotan innolla yhteistyötä kansanedustaja Johan Kvarnströmin kanssa ja haluan esittää suuret kiitokset Thomas Blomqvistille, joka toimi kansanedustajana 16 vuoden ajan.


Mutta takaisin hallituskuvioihin. Hallitustunnusteluista on kaavailtu monimutkaisia. Tämän viikon tiistaina puolueiden tuli jättää vastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin. Oman puolueeni osalta voin todeta, että RKP on valmis hallitusvastuuseen, muttei hinnalla millä hyvänsä. Meille puolueena on tärkeää löytää ratkaisuja sote-alan kriisiin, heikkeneviin oppimistuloksiin, Suomen talouden tilanteeseen sekä moneen muuhunkin kysymykseen. Arvoista emme luovu. Meille on tärkeää tehdä työtä avoimen ja EU-myönteisen Suomen puolesta, missä ihmisarvo on jakamaton.


Länsi-Uudenmaan kannalta olisi tärkeää, että meillä on hallituspuolueissa edustajia. Hallituksessa pystyy vaikuttamaan keskeisiin asioihin. Itse näen, että Länsi-Uudenmaan näkökulmasta on tärkeää, että tuleva hallitus vahvistaisi hyvinvointialueiden rahoitusta sekä loisi edellytyksiä kasvulle, yritystoiminnalle ja hyvälle elämälle myös maaseudulla.


Yksi keskeinen asia on toki toimiva infrastruktuuri. On toivottavaa, että saisimme tulevina vuosina uusia panostuksia teiden kunnostamiseen. Valtatietä 25 ja kantatietä 51 tulisi parantaa unohtamatta alempaa tieverkostoa. Rantarataa ja sen kehittämistä emme saa unohtaa. Meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta rantaradan kehittämistä vauhditetaan siten, että saamme myös suoran junayhteyden Hangon ja Helsingin välille.


Politiikassa yksin ei voi tehdä mitään, joten tärkeää on hyvä yhteistyö. Itse toivon, että omalla panoksellani voisin edistää seudun kuntien välistä yhteistyötä. Viime viikolla tapasin ensitöikseni Hangon, Raaseporin, Inkoon ja myös Siuntion kuntajohdon. Tällä viikolla vuorossa oli tapaaminen Länsi-Uudenmaan kauppakamarin toimitusjohtajan Tommi Knaapisen kanssa. Mielestäni Länsi-Uusimaa on täynnä mahdollisuuksia ja on tärkeää, että me yhdessä edistämme asioita. Tähän työhön on saatava mukaan elinkeinoelämä ja muut keskeiset toimijat.


Minä aloittelen vasta kansanedustajauraani. Pyrin jatkossakin aktiivisesti kertomaan, mitä valtakunnallisesti, seudullisesti ja paikallisesti tapahtuu. Demokratiassa on tärkeää, että ihmiset tietävät, mitä päätöksenteossa tapahtuu. Itse lupaan olla kuunteleva poliitikko ja siksi kannustankin sinua olemaan yhteydessä, mikäli seudun asiat mietityttävät. Yhteisiä asioita hoidetaan yhdessä, ei yksin.

Tämä kolumni on julkaistu EU-etelä lehdessä 20.4.2023