Tänään vietetään suomalaisen ruoan päivää. RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Henrik Wickström haluaa kuntien ja hyvinvointialueiden omistamien julkisten keittiöiden hyödyntävän entistä enemmän suomalaisten tuottajien tuotteita. Hänen mukaansa julkisella sektorilla on puutetta hankintaosaamisesta.

– Hankintalaki on monimutkainen laki ja Suomen hallitus haluaa nyt tarkastella, miten hankintalakia voitaisiin yksinkertaistaa EU:n vähimmäistasolle. Samalla meidän on vahvistettava julkisen sektorin hankintaosaamista. Minusta on ongelmallista, jos emme voi paremmin käyttää veronmaksajien rahoja kotimaisen elintarviketuotannon tukemiseen, Wickström toteaa.

Wickströmin mielestä on ymmärrettävä, että kotimainen elintarviketuotanto on tärkeä osa toimitusvarmuuttamme. Wickström toivoo myös Suomen parantavan elintarvikkeiden vientiä ulkomaille.

– Toivon, että tällä hallituskaudella voimme vahvistaa suomalaisten elintarviketuotteiden vientiä. Olemme jäljessä kehityksessä verrattuna Tanskaan ja Ruotsiin.Tanska panostaa enemmän elintarvikevientiin kuin Suomi. Se tuottaa myös tuloksia ja luo uskoa tulevaisuuteen alkutuottajien keskuudessa, Wickström sanoo.