Kesä on saapunut ja ensi viikolla saammekin jo viettää juhannusta. Inkoon kuntapolitiikassa siirrymme kesätauolle ensi viikon jälkeen, kun kaikilla toimielimillä on viimeiset kokouksensa. Inkoossa on meneillään hyvä vire moneltakin osin. Asukasluku on ollut kasvussa edelliset kaksi vuotta, tonttikauppa on käynyt viime vuosina ja useampi investointihanke on edennyt. Uusi Kyrkfjärdens skola valmistuu nyt tulevaa syyslukukautta varten ja ensimmäiset oppilaat aloittavat koulunkäyntinsä siellä elokuussa. Kyseisen koulun viereen jäljelle jääviin nykyisen koulun tiloihin sijoitetaan inkoolaisille tärkeitä hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä palveluita kuten kuntosali, nuorisotila ja kansalaisopiston toimintaa. Tällä tavalla pyrimme luomaan oman hyvinvointicampuksen, josta toivomme tulevan inkoolaisten luontainen kohtaamispaikka.

Inkoossa meillä on myös monia uusia inkoolaisten viihtyvyyteen ja kunnan elinvoimaisuuteen liittyviä panostuksia. Keskustassa sijaitsevan rantaraitin toinen osa valmistunee lähiaikoina ja ensi vuonna voimme toteuttaa sen toivottavasti kokonaan. Inkoon kulttuurikeskuksen suunnittelu etenee ja sen rahoitustilanteesta voimme toivottavasti kertoa enemmän alkusyksystä. Moni inkoolainen on kysynyt, että panostaako Inkoo vain keskusta-alueisiin. Kuntana pyrimme kehittämistyössä huomioimaan koko kunnan ja siksi edistämmekin koko kunnan kattavaa kuituverkkohanketta, jotta mahdollisimman moni inkoolainen pääsisi kiinni kuituverkkoon.

Alkuvuodesta kuntien tehtävät muuttuivat, kun hyvinvointialue otti vastuun sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä. Tämä on vaikuttanut Inkooseen ja olemmekin panostaneet hyvinvoinnin edistämiseen monella tavalla. Inkoossa otetaan käyttöön myöhemmin liikuntaseteleitä, uimahallibussivuoroja Siuntioon ja kesällä on jo luvassa kuntalaisille avoimia jumppatuokioita.

Kunnan vastuulla on panostaa enemmän myös elinvoimapalveluihin. Mielestäni meidän tulee kuntana edelleen kehittää joukkoliikennettä ja panostaa modernimpaan markkinointiin uusia kohderyhmiä silmällä pitäen. Olen todella iloinen siitä, että saimme hankittua seurakunnalta keskusta-alueelta kerrostalotontin, jonne pyrimme saamaan toimijan toteuttamaan kohtuuhintaisia asuntoja. Olemme myös suunnittelemassa nuorille aikuisille, mutta toki myös muille kohderyhmille, erillistä minitalo-hanketta.

Vaikka Inkoossa moni asia onkin hyvin, vaikuttavat inflaatio ja yleinen taloudellinen epävarmuus myös meihin. Inkoon tulevan syksyn talousarviotyöstä voi tulla aiempaa haastavampi, koska kunnalla on edelleen suuri investointikuorma, mikä on päässyt kasvamaan 2000-luvulla. Investointeja on tehtävä, mutta on tarkkaan mietittävä, miten me priorisoimme hankkeemme. Inkoon syväsataman eli Joddbölen alueella on meneillään kaavahanke Blastr Green Steelin yrityssuunnitelmien vuoksi. Kaavahanke etenee syksyllä ja kunnan on varauduttava siihen, miten hankkeen toteutuminen vaikuttaisi kuntaan. Asian työstäminen on jo alkanut yhteisen  valtuustoseminaarin muodossa aiemmin keväällä.

Kun kirjoitan tätä kirjoitusta, istun Säätytalolla, jossa hallitusneuvottelut ovat edelleen käynnissä. Hallitusneuvottelut ovat olleet poikkeuksellisen pitkät, joka kertoo poliittisen Suomen haastavasta tilanteesta. Tällä hetkellä ei vielä voida ottaa kantaa hallitusneuvotteluiden lopputulokseen, mutta on toivottavaa, että tuleva hallitusohjelma edistää alueemme kehitystä.

Kesällä on aikaa rentoutua ja nauttia elämästä. Inkoossa tarjoamme myös paljon kesäistä tekemistä ja toimintaa. Muumiaiheisessa leikkipuistossa on tapahtumia kesän aikana lapsille, saaristoretkelle pääsee Inkoosta taksiveneellä Barösundiin ja myös muutamina kertoina Bågaskäriin päiväretkelle. Wilhelmsdalissa meillä on kesätaidenäyttely koko kesän ajan ja Inkoonpäivää vietetään jälleen 1.7. Suosittelen myös vierailemaan Kopparnäsissa ja muualla Inkoon kylissä. Inkooseen pääsee mukavasti vierailulle Kirkkonummelta ja Siuntiosta myös joukkoliikenteellä.

Eteenpäin on katsottava. Nyt on kuitenkin aika nauttia kesästä ja ladata akkuja tulevaa syksyä silmällä pitäen. Haluan toivottaa kaikille lukijoille aurinkoista kesää!