Viime viikkoina olemme saaneet nähdä uutiskuvia ympäri maailmaa, missä nuoret ovat sankoin joukoin kerääntyneet osoittamaan mieltä ilmastonmuutoksen vastaisen työn puolesta. Tämän liikkeen keulakuvaksi on noussut ruotsalainen nuori Greta Thunberg, joka vahvoilla argumentoinneillaan on saanut monen eurooppalaisenkin päättäjän ymmärtämään ilmastonmuutoksen vakavuuden.

Minä olen huolissani siitä, miltä planeettamme maa näyttää viidenkymmenen vuoden kuluttua. Meidän tulee ottaa vakavasti viimeaikaiset raportit koskien ilmastonmuutosta.

Itse toivon, että pystymme ilmastoasioissa löytämään Suomessa yhteisen tahtotilan. Se on eduksi Suomelle ja maamme kehitykselle.  Uskon, että Suomella on paljon annettavaa koskien ilmastonmuutoksen vastaista työtä. Meillä on paljon osaamista, josta maailmanlaajuisesti olisi hyötyä.

Meidän tulisi tehdä aktiivisesti töitä sen eteen, että Suomi on hiilineutraali maa vuoteen 2035 mennessä. Meidän on myös sitouduttava siihen, että globaali ilmaston lämpeneminen ei ylitä 1,5 astetta. Se vaatii toimenpiteitä, jotka voivat vaikuttaa pieniltä, mutta niillä on suuri merkitys. Sähkö- tai vähäpäästöisen auton käyttöönotto tai energiatehokas rakentaminen ovat ilmastotekoja. On tärkeätä, että valtio tukee ja edesauttaa näitä ilmastotoimia.

Meidän pitää panostaa joukkoliikenteen kehittämiseen, joka etenkin Länsi-Uudellamaalla on ollut haastavaa kuluneiden viimeisten vuosien aikana. Sen vuoksi on erittäin tärkeätä, että tuleva hallitus tarkastelee sitä, miten joukkoliikennepolitiikkaa tulisi kehittää. Mielestäni esim. eri lipputyyppien yhdistäminen tulisi tehdä helpommaksi. Nykyisiä, olemassa olevia väyliä, kuten esim. Rantarataa pitäisi kehittää.

Minä itse olen kotoisin maatilalta. Monessa ympäristöasiassa syyttävä sormi kohdennetaan automaattisesti maanviljelijöitä kohtaan. Mielestäni se on väärin. Moni maanviljelijä pyrkii toimimaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti sekä kehittämään toimintaansa ympäristöystävällisempään suuntaan suositusten mukaisesti. Lopputuloksena on kuitenkin maailman puhtain ruoka, jonka hankkiminen ja ostaminen on myös ilmastoteko.  Tätä kehitystä valtion ja EU:n tulisi tukea.

Minä haluan, että lapseni ja lapsenlapseni pääsevät uimaan meressä ja leikkimään puhtaassa luonnossa. Jotta tämä on mahdollista, vaatii se tulevalta eduskunnalta johdonmukaista päätöksentekoa. Tätä etenkin meidän maapallomme, sen ihmiset ja tulevat sukupolvet tarvitsevat. Tulevaisuudesta päätetään nyt eikä huomenna.

Henrik Wickström
Kansanedustajaehdokas
Uusimaa
RKP