Koronaviruksen toinen aalto jyllää muiden Euroopan maiden tapaan myös meillä täällä Suomessa. Me olemme kuitenkin Suomessa saaneet tilanteen hallittua muihin Euroopan maihin verrattuna parhaiten, josta suuri kiitos kuuluu kaikille suomalaisille. Joulua tulemme kuitenkin viettämään poikkeuksellisissa oloissa, ja jos kaikki hyvin käy, voivat koronavirusrokotukset alkaa heti joulun jälkeen.

Valoa on siis tunnelin päässä. Vaikka koronavirus elää ikävällä tavalla yhteiskunnassamme, miettii jo moni tulevaa. Mitä vaikutuksia koronalla on elämäämme ja miten se vaikuttaa työoloihimme, ovat kysymyksiä, joita moni meistä pohdiskelee. 

Koronakriisin alkuvaiheessa mahdollisimman monen suositeltiin siirtyvän etätöihin. Tämä tapahtui nopeasti ja monella työpaikalla oli siirryttävä pikaisesti uusiin toimintatapoihin. Etäkokoukset sekä erilaiset verkkokeskustelut muodostuivat nopeasti osaksi työarkea.

Etätyö on jatkunut monella työpaikalla viime kevään vakavan koronatilanteen jälkeen. Nyt olemme Uudellamaalla taudin leviämisvaiheessa, jolloin etätyösuositus on vahva.

Itse uskon, että etätyö muodostuu osaksi arkea. Monessa yrityksessä on jo tehty päätöksiä siitä, että etätyöstä muodostuu pysyvä toimintatapa.

Etätyötä voi tehdä missä vain ja sen olemme myös huomanneet Inkoossa. Moni kesäasukas on jäänyt kesän jälkeen etätöihin Inkooseen. Moni inkoolainen on toki myös etätöissä Inkoosta käsin.

”Viimeksi viime viikolla olin yhteydessä muutamaan alueen kiinteistönvälittäjään, jotka totesivat Inkoon kiinnostuksen nousseen loppuvuodesta. Painetta uusien  asuinmahdollisuuksien kehittämiseksi siis on.”

Etätyö on tullut jäädäkseen ja sillä tulee olemaan laajempia vaikutuksia yhteiskuntaamme. Jokaisen työpaikan, myös julkisen sektorin, on entistä enemmän mahdollistettava etätyön tekeminen. 

On kuitenkin syytä todeta, että kaikille etätyö ei ole vaihtoehto. Esimerkiksi hoitoalalla ja palvelualoilla tämä ei ole samalla tavalla mahdollista. Se, miten me osoitamme kunnioitusta heitä kohtaan, joilla ei ole etätyömahdollisuutta, on myös vakavan yhteiskunnallisen pohdiskelun paikka. 

Maaseudulle ja kehyskunnille etätyö on mahdollisuus. Inkoossa olemme huomanneet, että tänä vuonna omakotitalotonttikauppa on ollut aiempia vuosia huomattavasti vilkkaampaa. Kunnassa aiommekin nyt aktiivisesti edistää asumispolitiikkaa sekä mm. kuntamarkkinointia tärkeiden palveluiden kehittämistä unohtamatta. Viimeksi viime viikolla olin yhteydessä muutamaan alueen kiinteistönvälittäjään, jotka totesivat Inkoon kiinnostuksen nousseen loppuvuodesta. Painetta uusien  asuinmahdollisuuksien kehittämiseksi siis on. 

Inkoossa olemme myös miettineet, mitä uusia palveluita kunnan tulisi kehittää kasvava etätyötrendi huomioon ottaen. Inkoossa olemme mm. avanneet avoimen etätyötilan kunnantalolla, joka kuitenkin tällä erää on suljettuna koronarajoitusten vuoksi. Vapaa-ajanviettomahdollisuuksien  sekä harrastustoiminnan ja niiden toimintaedellytysten vahvistaminen tulee olemaan jatkossa tärkeää uusien asukkaiden houkuttelemisessa. Kahvila- ja ravintolatoiminta sekä kulttuuripalvelut tulevat myös olemaan tärkeinä osina mukana kuntakulttuurin luomisessa. Tässä yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on tärkeää. 

Toimivat verkkoyhteydet ovat etätyön tekemiselle tärkeitä ja olemmekin kiitollisia siitä, että alueellinen verkkoyhtiö, Karjaan Puhelin, on kehittänyt kuituverkkoa Inkoossa kiitettävällä tavalla. Myös maan hallitus on päättänyt panostaa enemmän määrärahoja juuri verkkoyhteyksien kehittämistä varten. 

Mielestäni Inkoolla on pk-seudun läheisyys, hyvät peruspalvelut sekä upea luonto ja saaristo huomioon ottaen upeat puitteet vaikkapa Suomen parhaaksi etätyökunnaksi. Ns. ”monipaikkaisuus” tulee lisääntymään, joten meidän on strategisesti kunnassa mietittävä, mitä tämä tulee merkitsemään. Itse kuitenkin uskon, että kaiken kriisin keskellä tästä on avautumassa Inkoolle sekä muulle Länsi-Uudellemaalle oiva mahdollisuus. 

Henrik Wickström
RKP:n varapuheenjohtaja
Inkoon kunnanhallituksen pj.