Inkoo kerää todellisen jättipotin liikennerahoja ensi vuotta silmällä pitäen. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on perjantaina linjannut, että Inkoon Fagervikintien päällystämiseen ohjataan 0,7 miljoonaa euroa ensi vuonna ja puolestaan kantatie 51:n valaistuksen edistämiseen liikenneturvallisuuden näkökulmasta ohjataan 0,5 miljoonaa euroa vuonna 2021.

Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström (r.) on aktiivisesti edistänyt mm. lehtikirjoituksin sekä sosiaalisen median julkaisuin sekä Fagervikintien päällystämistä että kantatie 51:n valaistusta.

-Siis tämä on mitä mahtavin joululahja Inkoolle ja Länsi-Uudellemaalle! Olen hieman shokissa vielä näiden päätösten jälkeen. Se, että positiivisia uutisia tulee näin paljon yhtä aikaa tuntuu hämmentävältä, iloitsee Wickström. 

Inkoon Fagervikintie saa siis ensi vuonna uuden päällysteen. Tien huono kunto on herättänyt paljon keskustelua inkoolaisissa. Nyt Satamatien risteyksen sekä Barösundintien välinen osuus Fagervikintiestä saa uuden päällysteen. Kyseessä ei ole siis koko tieosuus, mutta kyseessä on pitkä tie ja ensimmäisen osuuden päällystäminen on Wickströmin mukaan jo askel oikeaan suuntaan.

-Tämä on todella hieno asia, josta olen hyvin kiitollinen. Tie on tosi huonossa kunnossa ja se heikentää jo liikenneturvallisuutta. Liikenne tiellä on myös muuttunut vilkkaammaksi Koronakriisin myötä. Kyseinen tie on myös saanut inkoolaiset lähettämään palautetta asiasta eri viranomaisille, mikä on ollut hienoa, sanoo Wickström. 

Kantatie 51:n valaistukselle ohjataan 0,5 miljoonaa euroa. ELY-keskus on arvioinut, että valaistus koko ‘’pimeälle osuudelle’’ Inkoon ja Karjaan välillä maksaisi 1,5 miljoonaa euroa. Näin ollen koko osuutta ei tule tällä summalla valaistuksi.

-Itse toivon, että tämä 0,5 miljoonaa euroa ohjataan ELY-keskuksen määritelmien mukaisesti sille osuudelle, jossa sille on suurin tarve liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Se on ELY-keskuksen mukaan Siuntio-Inkoo -rajalta länteen päin menevä, aina Inkoon Satamatielle jatkuva osuus. Tuolle ko. osuudelle tämä summa ei vaikuta kuitenkaan kokonaisuudessaan riittävän, arvioi Wickström.

-Valiokunnan päätös on sen verran avoin, että tässä täytyy odottaa täsmennyksiä. Tuntuisi erikoiselta, mikäli tässä toimittaisiin vastoin ELY-keskuksen tilastoja. Luotan siihen, että eduskunnassa päätetään asioita liikenneturvallisuus edellä. Tulemme kuitenkin ennen hankkeen käynnistämistä istumaan alas ja kokoustamaan ELY-keskuksen sekä alueen edustajien kanssa siitä, mikäli valaistuksen voisi saada kokonaisuudessan toteutettua. Eduskunta on kuitenkin osoittanut, että asia on tärkeä ja se on iso asia, sanoo Wickström.

Alueen elinkeinoelämä yhdessä Inkoon kunnan kanssa on edistänyt Route 51- älytiehanketta kyseisellä tieosuudella. Hankkeessa ovat olleet mukana mm. Raaseporin energia ja Karjaan Puhelin. Hanketta on vetänyt VTT tiiviissä yhteistyössä Traficomin ja Väylän kanssa. 

Miten hanke nyt etenee – siitä ei vielä olla tehty linjauksia. 

-Tulemme nyt sisäisesti hankeryhmässä keskustelemaan asiasta yhdessä asianomaisten viranomaisten kanssa. On selvää, että kyseinen hanke on myötävaikuttanut siihen, että kyseinen tien valistus etenee, sanoo Wickström. 

Wickström haluaa myös kiittää alueen kansanedustajia Anders Adlercreutzia, Thomas Blomqvistiä sekä Veronica Rehn-Kiveä näiden asioiden edistämisestä.

No, miten tätä kaikkea tullaan juhlistamaan?

-Saa nähdä, mitä me keksimme. Juhlinta saa varmaan jäädä kevääseen, kun meillä on tolpat pystyssä ja uusi asfalttipinta Fagervikissä. Viikonloppuna ajattelin kuitenkin juoda yhden lasin kuplivaa tämän kunniaksi. Sen verran hyvältä tämä tuntuu, päättää Wickström.