Nästa veckas torsdag firas vändagen. Dagen börjades firas i Finland på 1980-talet. Under vändagen har vi möjlighe att uppmärksamma våra nära och kära, vänner och bekanta. Det är en dag som fylls av positiva tankar och härliga möten med människor.

Situationen är ändå kanske inte sådan för alla. Det finns en hel del personer som känner sig ensamma. Ensamheten har blivit en del av många personers vardag. Man uppskattar att var femte finländare upplever sig ensam emellanåt. Var tjugonde finländare upplever sig ensam hela tiden.

Ensamheten kan möta vem som helst, oberoende ålder, kön eller samhällsklass. Ensamheten är väldigt subjektiv och det kan vara svårt att beskriva en klar och tydlig orsak till det varför man känner sig ensam. Oftast är det en blandning av flera olika orsaker. Det som är gemensamt för ensamheten är den obekväma känslan som man känner inombords.

För utomstående kan det vara svårt att se ifall en person känner sig ensam. För personen som känner sig ensam kan det också vår svårt att berätta om sina känslor. Det kräver mycket av honom eller henne.

Sociala medier har förändrat en hel del när det gäller kommunikation. Sociala medier är ett funktionellt komplement att kommunicera – men det är inte det samma som personliga människomöten.

Personligen upplever jag att det är viktigt att vi diskuterar om hur vi kan förebygga ensamheten i vårt samhälle. Det kräver en hel del åtgärder – som måste riktas rätt till olika åldersgrupper. Vi måste till exempel beakta på vilket sätt vi kan förebygga ensamhet då vi planerar samhällsservice.

Frivilligorganisationer har självständigt gjort insatser för att motarbeta ensamhet. Det handlar till exempel om olika former av vänverksamhet. Den här aktiviteten är ytterst viktig för hela samhället.

Vändagen firas nästa vecka. Ifall du har någon äldre eller yngre i din näromgivning som du tror att kan känna sig ensam så uppmuntrar jag dig att bjuda honom eller henne på en kopp kaffe. Den stunden kan vara mycket viktig och ha långt gående positiva effekter!

Insändaren är publicerad i tidningen HBL 10.2.2019.